Familie Greven blaast de vermaarde disco The Old Smuggler Inn in Valthermond nieuw leven in

Opa Albert, vader Harm en zoons Jeffrey, Rodney en Wesley Greven blazen met hun vijven nieuw leven in The Old Smuggler Inn in Valthermond.

De familie Greven maakt van The Old Smuggler Inn weer een nieuw dorps- en eetcafé.  Vlnr: Pa Harm Greven, opa Albert Greven, zoons Jeffrey, Wesley en Rodney.

De familie Greven maakt van The Old Smuggler Inn weer een nieuw dorps- en eetcafé. Vlnr: Pa Harm Greven, opa Albert Greven, zoons Jeffrey, Wesley en Rodney. Foto: Jan Anninga

De roemruchte horecazaak aan het Zuiderdiep was tijdens zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw de hotspot voor de uitgaande jeugd. Vanaf eind 2020 is het weer feest ‘veur in de Mond’.

De ietwat trieste aanblik van het inmiddels gestripte pand herinnert nog maar weinig aan de glorietijd van weleer. De beroemde discotheek mocht ooit rekenen op flink wat aanloop vanuit zowel Groningen als Drenthe. De kilometerslange rijen geparkeerde auto’s langs het Zuiderdiep getuigden toen van de immense populariteit.

Zelf tappen

De geschiedenis van de zaak, ook wel bekend als Bar Többen (naar de familie die jarenlang de exploitatie voor zijn rekening nam), barst van de kleurrijke anekdotes, als je de fansites er op naleest. Bij de beroemde Bar 3 stond de bierkraan bijna permanent open, waar bezoekers soms zelf hun biertjes tapten. (,,Ik tap mie der zulf wel aine in”). Ook beschikte de disco over een unieke skybox: een gat in het doek boven het plafond van waaruit je de dansvloer kon aanschouwen.

Herman Brood

Een beetje discotheek wist in die tijd bekende namen aan te trekken en in Valthermond was dat niet anders. Herman Brood heeft er onder meer op de planken gestaan, die tijdens zijn optreden een bijzonder mixdrankje van Parfait d’Amour met crème de mente naar binnen pimpelde. Voor een optreden van de band Vitesse moesten de deuren uit de scharnieren om het omvangrijke drumstel binnen de muren te krijgen. De disco had zelfs zijn eigen roddelblad, de Többen Intiem, waarbij net iets te uitzinnige bezoekers zichzelf wel eens aantroffen op de voorpagina.

Na de hoogtijdagen ging het pand steeds over in andere handen en herkreeg het nooit de glans van toen. Maar een compleet nieuw hoofdstuk brak aan toen de familie Greven het pand in 2017 kocht. Zij runden aanvankelijk een pizzeria in het pand, maar hadden al andere plannen klaar liggen: slopen en herbouwen in de oude stijl. De begane grond gaat ruimte bieden aan een café en restaurant met terrassen ervoor en naast. De familie denkt ook aan de verkoop van streekproducten. Op de bovenste verdieping komen twee huurwoningen van tien bij twintig meter. Jeffrey, Rodney en Wesley nemen het runnen van de zaak op zich, vader en opa ondersteunen waar nodig.

Twintig kilometer

Met de nieuwe Old Smuggler wil de drie broers het dorp en de directe omgeving weer een fatsoenlijke uitgaansgelegenheid bieden, vertelt Jeffrey. ,,Voor de jeugd is er hier weinig te doen. Wie uit wil, moet uitwijken naar Stadskanaal, Musselkanaal, Groningen of Emmen. Straks kun je weer in de buurt weer terecht zonder dat je eerst twintig kilometer moet afleggen.” Harm: ,,Vroeger had je wel een stuk of veertien kroegen in Valthermond. De Old Smuggler was op gegeven de enige die nog over was.” Jeffrey: ,,Maar het was op het laatst niet echt een plek meer voor de jeugd. En straks weer wel.” De zaak zal aanvankelijk alleen geopend zijn op vrijdag, zaterdag en zondag. ,,We bekijken dan later of er meer dagen bij komen.”

Het uit 1906 stammende pand is inmiddels behoorlijk verouderd en kent veel achterstallig onderhoud. ,,In de afgelopen jaren is er weinig meer aan gebeurd. De wind waait er bijna dwars door heen”, aldus Jeffrey. ,,Bij het bakken van de pizza’s was ik op een avond wel 9000 kuub gas kwijt”, vult Harm aan. ,,Niet bepaald duurzaam.”

Energieneutraal

Redding voor het gebouw was daarom niet meer mogelijk. ,,Nieuwbouw bleek uiteindelijk de beste optie te zijn.” Voor het project stelt de provincie Drenthe 225.000 euro beschikbaar uit een anti-verpauperingspotje. De nieuwe Smuggler krijgt een energieneutraal karakter, want deze wordt gasloos opgeleverd en voorzien van zonnepanelen.

Harm: ,,De sloopvergunning is inmiddels binnen. Voor het einde van juni gaat de oude Smuggler plat en willen we het fundament voor het nieuwe gebouw in de grond hebben.” Zo rond december moeten de deuren open gaan.

Een stukje Valthermond die diep in het hart zit bij de oudere jeugd van Valthermond blijft op deze manier wel mooi bewaard voor de toekomst, aldus Jeffrey. ,,Ik heb heel veel verhalen gehoord van mensen die er ooit zijn wezen stappen. Hier en daar heb ik gehoord dan mensen het waarderen dat de Smuggler in deze vertrouwde vorm weer terugkomt.”.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu