Familie in de zaal: rechter schuift hoger beroep paardenzwendelaarster door

Familie in de zaal: rechter schuift hoger beroep paardenzwendelaarster door

Het gerechtshof doet nog geen uitspraak in het hoger beroep van Ellie G, de Drentse paardenzwendelaarster. Na afloop van de zitting herkende iemand in de zaal de rechter van dienst als haar nicht.

Het gerechtshof doet nog geen uitspraak in het hoger beroep van Ellie G, de Drentse paardenzwendelaarster. Na afloop van de zitting herkende iemand in de zaal de rechter van dienst als haar nicht.

Donderdag 14 januari behandelde de meervoudige strafkamer van het gerechtshof in Leeuwarden het hoger beroep van G. tegen haar eerdere veroordeling door de politierechter in Assen. G. was er, net als vorig jaar mei in Assen, ook dit keer zelf niet bij. Alleen haar advocaat was van de partij. In de zaal zat wel de eigenaar van een paard dat zonder haar medeweten door de Drentse is doorverkocht. Deze vrouw uit Noord-Holland had een vriendin bij zich. Meteen nadat de voorzitter van de meervoudige kamer voor strafzaken de zitting had gesloten, vertelde deze begeleidster de rechtbank dat zij en de rechter elkaar kenden. De beide vrouwen zijn nichten, ze hadden elkaar alleen in jaren niet meer gezien. Voor het oog van andere leden van de rechtbank en achtergebleven aanwezigen in de zaal omhelsden de twee elkaar. Alleen G.'s raadsman was toen al vertrokken.

Tussenarrest
Donderdag zou de meervoudige strafkamer uitspraak doen in het hoger beroep. In plaats daarvan publiceerde het gerechtshof 's middags een verrassend tussenarrest. Daarin is te lezen dat de voorzitter van de meervoudige strafkamer bij nader inzien 'niet gelukkig' is met de innige begroeting in de rechtszaal. 'Om elke schijn van partijdigheid uit te sluiten' heeft ze besloten geen inhoudelijk besluit te nemen in deze zaak. 'De overige leden van het hof hebben deze beslissing gerespecteerd', aldus het tussenarrest. Ook op het verzoek van G.'s advocaat om de reclassering een rapport te laten maken, wil het hof niet reageren. Er komt nu een nieuwe zitting van de meervoudige strafkamer, die dan anders zal zijn samengesteld. Een datum moet nog worden bepaald.

Geslacht
Ellie G. beloofde eigenaren van zieke en geblesseerde paarden een rustige levensavond voor hun dier op de boerderij die de vrouw huurde in Wapserveen. In werkelijkheid verkocht ze de viervoeters vrijwel meteen door aan handelaren. Het merendeel van de paarden is zo goed als zeker geslacht. Mei vorig jaar veroordeelde de politierechter in Assen G. tot drie maanden cel. Ook moest ze de in Leeuwarden aanwezige eigenares van het spoorloos verdwenen paard Ziezo een vergoeding van 800 euro betalen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu