Familie van aan corona overleden bewoner verpleeghuis De Omloop in Norg: 'Zaterdag reden we nog op de duofiets'

Jan Thijs is een van de inmiddels dertien overleden coronapatiënten in verpleeghuis De Omloop in Norg. ,,Dinsdag hoorden we dat hij corona had. Een week later overleed hij”, zegt zoon Pieter Thijs.

Verpleeghuis De Omloop in Norg.

Verpleeghuis De Omloop in Norg. Foto: Marcel Jurian de Jong

Vier dagen voor de testuitslag zat Pieter Thijs nog met zijn vader op de duofiets en reden ze die zaterdag een rondje door Norg. ,,Hij was dementerend, maar mankeerde verder niets. Zondag kregen we te horen dat een van de bewoners corona had en dinsdag bleek ook hij besmet te zijn.” Een week later overleed Jan Thijs, 89 jaar.

,,Een respectabele leeftijd. Je weet dat hij een keer komt te overlijden, maar de manier waarop hij is gestorven stuit je tegen de borst”, zegt zoon Pieter. ,,We mochten in beschermende kleding afscheid nemen. Schorten aan, mondkapje voor en hoesjes om de schoenen. Maar toen we bij hem waren was hij al niet meer aanspreekbaar.”

Een van de twaalf

Jan Thijs is een van de dertien bewoners die de afgelopen veertien dagen in De Omloop overleed als gevolg van corona. De helft van het aantal bewoners is bezweken aan het virus en nog eens acht zijn besmet. Een ongekend groot aantal in het Noorden. Ook vijftien personeelsleden van het verpleeghuis zijn besmet.

Pieter Thijs verwijt het verpleeghuis niets, integendeel. ,,Die mensen hebben echt hun best gedaan. De verzorging is ook helemaal van slag. We zijn voortdurend op de hoogte gehouden door artsen. Die belden soms drie keer per dag. We konden digitaal meelezen in de dagrapporten van onze vader. Gisteren ben ik nog gebeld door maatschappelijk werk of we hulp nodig hadden.”

Contact met andere familieleden

Thijs zegt dat familieleden van andere overleden bewoners er net zo over denken. ,,We hebben contact via sociale media.” Ook in de rouwadvertenties van de overleden bewoners in deze krant is te lezen dat nabestaanden veel lof hebben voor de medewerkers van De Omloop.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu