Dorpsfeest Dwingeloo is coronahaard, driekwart van het bestuur heeft corona. 'Het was het waard'

Archief: Optreden van Normaal in de feesttent in Pesse. (Dit is niet het dorpsfeest in Dwingeloo.) Foto: Jan Anninga

Allerlei feesten voelen weer als vanzelfsprekend, maar leiden wel tot lokale coronahaarden. Zoals bij het Dorpsfeest in Dwingeloo.

Steven Huizinga, huisarts in Dwingeloo, ziet de flinke toename van het aantal coronabesmettingen ook in zijn praktijk terug. „Gelukkig geen ernstige gevallen, maar milde ziektegevallen met keelpijn, hoofdpijn en hoesten. Dat was wel te verwachten als je dit soort evenementen organiseert.”

Ruim 1000 mensen in een tent

Bij het dorpsfeest waren er feestavonden waarbij ruim duizend mensen in een tent dicht bij elkaar stonden.

Driekwart van bestuur ligt plat, vertelt organisator Bram Bloemerts, die overigens zelf geen corona heeft. „Als ik de geluiden om me heen hoor, gaat het met de besmettingen in het dorp heel hard. Men zegt: ‘Dit was te verwachten en dit was het ook waard’. En ik hoor ook wel: ‘Nu we het met z’n allen hebben, zijn we er misschien ook sneller vanaf’.”

Bij het dorpsfeest hoefden geen coronamaatregelen te worden genomen. Bloemerts: „Wat dat betreft waren we misschien net op tijd, want ik hoor dat het coronavirus weer de kop opsteekt. Wie weet hoe we er over een paar weken weer bij staan.”

Maatregelen en booster

Doordat de coronabesmettingen oplopen, heeft zorgminister Ernst Kuipers opnieuw opgeroepen de basismaatregelen in acht te nemen. Ook vroeg hij 60-plussers die nog geen herhaalvaccinatie hebben gehaald, dat alsnog te doen.

Ook na andere evenementen, zoals het Bluesfestival in Grolloo en het Uffelterfeest, waren flinke toenames te zien van het aantal besmettingen in de omgeving.

Nieuws

menu