Feeststemming in Frederiksoord op de dag na benoeming tot Unesco werelderfgoed: museum de Proefkolonie moet al 'nee' verkopen

Het is -bij gebrek aan een klinkende Nederlandse vertaling- the day after: Na meer dan vijftien jaar inspanning mogen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen zich, net als de Belgische kolonie Wortel, Unesco Werelderfgoed noemen. Hoe is het in Frederiksoord, de allereerste kolonie die generaal Johannes van den Bosch in 1818 op de woeste Drentse grond stichtte?

Vrijwilliger Karla geeft de familie Buitenhuis uit Schagen tekst en uitleg, terwijl Josee in Museum de Proefkolonie andere gasten helpt.

Vrijwilliger Karla geeft de familie Buitenhuis uit Schagen tekst en uitleg, terwijl Josee in Museum de Proefkolonie andere gasten helpt. Foto: Rens Hooyenga

Op de parkeerplaats van Museum de Proefkolonie, het nog fonkelnieuwe museum dat het verhaal van de arme paupers en de visionaire generaal vertelt, is het een drukte van belang. Op een picknickbankje voor de ingang zit een echtpaar -al 55 jaar!- uit het Brabantse Oirschot. Toon en Carla zijn op vakantie in Wapse en een bezoek aan de Proefkolonie stond al op de planning. Dat het net de Unescostatus heeft maakt het bezoek extra bijzonder.

Nieuws

menu