Festivals in Drenthe op de wip: Sweelpop en Pearl Village gaan alleen door bij (veel) meer dan 750 bezoekers, Schoonebeek Deathfest vindt wel doorgang

Festivals als Sweelpop en Pearl Village hebben weliswaar nog geen streep door hun evenement gezet. Maar als het maximale aantal bezoekers 750 blijft, gaan de edities van dit jaar niet door.

Schoonebeek Deathfest houdt het dit jaar bij 750 bezoekers en kan daarom gewoon doorgaan.

Schoonebeek Deathfest houdt het dit jaar bij 750 bezoekers en kan daarom gewoon doorgaan. Foto Schoonebeek Deathfest

Beide organisaties kunnen niet uit de voeten met het besluit van het kabinet om voor festivals maximaal 750 bezoekers zonder vaste zitplaats toe te staan. ,,Met zo’n aantal lukt het ons niet het financieel rond te krijgen’’, zegt voorzitter Mark Nijenbanning van Sweelpop in Zweeloo. Het oudste popfestival van Drenthe staat gepland op 20 augustus.

‘We willen niet dik 2000 bezoekers teleurstellen’

Pearl Village Festival & Weijdepop, op 27, 28 en 29 augustus in Dalen, kampt met hetzelfde probleem. ,,We zitten normaal gesproken vrijdag- en de zaterdagavond op 3000 bezoekers’’, zegt mede-organisator Jory Bosch. ,,Nog even is overwogen om dan de eerste 750 ticketkopers toe te laten. Maar dat is haast onmogelijk. Op de eerste dag van de kaartverkoop waren al 1500 kaarten weg. Bovendien willen we niet dik 2000 bezoekers teleurstellen.’’

Pearl Village is zonder overnachting. Meerdaagse festivals mét overnachting waren al eerder geschrapt.

Kort geding

Dat beide festivals nog niet helemaal van de baan zijn, komt omdat er nog steeds hoop is dat het beleid opnieuw wordt gewijzigd. Festivalorganisatie ID&T beraadt zich samen met andere festivals op het al dan niet doorzetten van het kort geding tegen de overheid. Inzet is beduidend meer bezoekers dan 750.

Jory Bosch van Pearl Village: ,,We mogen wel met z’n allen reizen en het voetbalstadion in. Dan is het opmerkelijk dat een festival als dat van ons niet mag. Zowat iedereen heeft nu de kans gehad op de eerste prik. Vorig jaar mochten jongeren vooral geen risico vormen voor de niet-gevaccineerde ouderen. Maar die hebben inmiddels allemaal een tweede prik gehad, als ze niet geweigerd hebben tenminste. We hebben het idee constant aan het lijntje te worden gehouden. Wat is straks de nieuwe eis voor een festival? Een derde prik?’’

Snel meer duidelijkeid over Sweelpop en Pearl Village

Sweelpop hakt wellicht eind deze week de knoop door, als er meer duidelijkheid komt van het kort geding. Pearl Village wacht mogelijk tot 13 augustus, als er een nieuwe coronapersconferentie staat gepland.

Goed nieuws is er ook uit festivalland, want Schoonebeek Deathfest op 4 september gaat gewoon door. ,,We hebben de capaciteit op 750 bezoekers gezet en voldoen daarmee aan de regels voor een buitenevenement’’, zegt organisator Maik Reuvers. Het underground death metal festival meldt dat er vanwege mindere capaciteit niet veel kaarten meer beschikbaar zijn.

Pulledagen gaan deze maand wel door

Ook evenementen als de Pulledagen in Hoogeveen gaan deze maand door. In juli werd de braderie nog afgelast vanwege de explosieve stijging van het aantal coronameldingen. Door de recente daling en het nemen van extra maatregelen durft de organisatie het nu wel aan. Donderdag is de eerste Pulledag.

Preuvenement Assen, de opening van het culturele en culinaire seizoen, vindt ook zoals gepland doorgang op 28 en 29 augustus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu