Fietsfestival Drenthe: eindelijk er weer op uit en live voor publiek optreden

Je weet pas wat je hebt als je het (tijdelijk) kwijt bent. Deelnemers en artiesten genoten daarom zaterdag extra van Fietsfestival Drenthe.

Mees uit Boxtel vermaakt de fietsers op de pleisterplaats in de boomgaard in Linde.

Mees uit Boxtel vermaakt de fietsers op de pleisterplaats in de boomgaard in Linde. Foto Gerrit Boer

Mees (39) uit Boxtel zou je het best als voordrachtskunstenares kunnen omschrijven. Zaterdagmiddag hangt een groep deelnemers van dagbestedingslocatie Het Huis te Echten van instelling Visio aan haar lippen. Ze zingen mee of luisteren wanneer ze voorleest uit het door haar geschreven ‘Dagboek van een kip’.

Tandems en duofietsen

De deelnemers uit Echten doen op tandems en duofietsen en begeleid door een flink legioen vrijwilligers mee aan het Fietsfestival Drenthe en zijn neergestreken in een fraaie boomgaard aan de Linderweg in Linde. Hier kunnen ze even weer op adem komen. „Het is zó fijn dat dit weer kan”, zegt een van de vrijwilligers. „Je ziet hoe ze opbloeien. Kijk, we kunnen ze hier even aan peren laten voelen.” Het afgelopen anderhalf jaar van de lockdown heeft er wel ingehakt bij deze mensen met een visuele en verstandelijke beperking, zegt ze. „Als je weinig beleeft, word je er niet beter op. En het was ook moeilijk om uit te leggen waarom dingen niet konden.”

Ook Mees is duidelijk opgelucht dat ze weer voor een echt publiek kan optreden. „Ik ben begonnen als singer-songwriter , maar ontdekte dat ik over de liedjes ook veel verhalen te vertellen had en ging dat er bij doen. Toen kwam de lockdown en kon ik alleen nog via internet optreden. Ik ben maar gaan schrijven. We houden kippen thuis, daar valt veel over te vertellen. Vandaar ‘Dagboek van een kip’.”

Wolliewohl Junior

Even verderop treedt Wolliewohl Junior uit Zuidwolde op. Hij speelt samen met een vriendin een Brabants typetje. „Gisteren een kakker”, vertelt hij. Voor de 17-jarige artiest is het ook bijzonder om voor een live publiek op te treden. „Ik maak al sinds mijn twaalfde filmpjes op YouTube. Ik ben wel blij dat er vandaag wat meer kinderen zijn dan gisteren. Die snappen beter wat ik bedoel dan oudere mensen.”

Het Fietsfestival Drenthe doet wat denken aan de Fiets4daagse. Mensen kunnen afstanden kiezen 30, 40 of 60 kilometer. Ook kun je bepalen of je drie dagen meedoet, of maar een deel van het programma. Het Fietsfestival Drenthe heeft echter meer aandacht voor een culturele omlijsting van het programma.

„Het is zalig weer voor een publiek op te treden”, besluit Mees. „Je ziet wat er gebeurt en hoe mensen op je verhaal reageren. Het is zo lang geleden dat ik dit voor het laatst gedaan heb!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu