Fietspont bij Zuidlaardermeer ligt nog stil. Officieel volgens corona, maar er is meer aan de hand. 'Ik heb er last van'

Het fietspontje bij het Zuidlaardermeer ligt nog niet in de vaart. Officieel vanwege de coronamaatregelen, maar er blijkt ook een kwestie tussen palingrokerij Vos en de gemeente Midden-Groningen te spelen.

Het fietspontje wordt op dit moment opgeknapt in Hoogezand.

Het fietspontje wordt op dit moment opgeknapt in Hoogezand. Foto: Jan Kanning

Eigenaar Mans Vos, die met zijn zaak in Noordlaren naast het voetveer zit, zou graag zien dat het zelfbedieningspontje ongeveer honderd meter wordt verlegd, naar de de andere kant van jachthaven Meerwijck. Reden? De populaire fietsroute ernaartoe, bekend als ‘het rondje Zuidlaardermeer’, gaat over zijn privéterrein. „En ik heb daar last van”, zegt hij.

Geregeld komen fietsers bij hem in de zaak met vragen over de bediening van het pontje, dat eigendom is van de gemeente. Kostbare tijd gaat dan verloren, zegt Vos. „Vroeger stond ik hier met mijn vader en mijn broer, maar tegenwoordig doe ik alles alleen.”

Ook ’s avonds, soms rond tien uur, komen mensen aanzetten met de vraag of ze de oversteek mogen maken. „Terwijl het pontje om zeven uur aan de ketting ligt.”

‘Lastig gesprek’

Vorig jaar stapte hij naar Midden-Groningen met het verzoek om het fietsveer te verplaatsen. Dat betekent ook dat het fietspad verlegd moet worden. Hoewel de gemeente volgens Vos wel heil zag in het plan, is een toezegging nooit gedaan. „Het schiet niet op”, moppert hij.

Midden-Groningen bevestigt dat gesprekken plaatsvinden over het pontje en dan met name over ‘de verdere toekomst’. „Een lastig gesprek, omdat we met meerdere publieke en private partijen om tafel zitten. Verschillende belangen spelen hier een rol”, reageert woordvoerder Joost Koedam. Over de uitkomst van het gesprek kan hij nog niets zeggen.

Fietspad versperren

Voorlopig ligt de vaart stil, omdat de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden op het pontje (dat op dit moment overigens in onderhoud is). Misschien dat de oversteek van Vos naar camping Meerwijck deze zomer nog wel opengaat als de coronaregels verder worden versoepeld, zegt Vos. Maar tegelijkertijd verwacht hij een oplossing van Midden-Groningen. „Als dat maar blijft duren, dan kan het zomaar zijn dat het pontje aan de ketting blijft.”

In dat geval verspert hij het fietspad dat over zijn terrein loopt met een ketting of een bord. „Niet om dwars of flauw te doen, maar we hoeven geen overgang te verlenen”, zegt Vos. „Maar goed, we zijn in gesprek met de gemeente. Dat willen we afwachten.” Verplaatsing is volgens hem ook handiger voor de boten in de jachthaven. „Die hoeven dan niet meer om het pontje heen te varen.”

Zorgen in Tynaarlo

Ondertussen maakt de lokale GroenLinks-fractie in Tynaarlo zich zorgen over het stilliggende pontje en de gevolgen daarvan voor de toeristische sector in onder meer Zuidlaren. Hoewel de oversteek buiten de gemeentegrenzen ligt, roept de partij het gemeentebestuur van Tynaarlo als participant in het ‘Meerschap Zuidlaardermeer’ op in gesprek te gaan met de betrokken partijen.

Zonder fietsveer kan het populaire rondje Zuidlaardermeer niet gemaakt worden. ‘Waardoor het zomerseizoen 2021 als ‘verloren’ beschouwd moet worden terwijl iedereen er naar uitkijkt om weer ‘naar buiten’ te kunnen’, schrijft de partij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu