Fietspromotor Roelof de Jonge uit Borger lokt met vier fietsroutes toeristen van het zand het veen in

Nynke Houwing ontvangt de eerste flyer van de fietsroutes uit handen van Roelof de Jonge. Foto: Jaap van Brummelen

Fietspromotor Roelof de Jonge uit Borger heeft een nieuwe missie: het veen ontginnen als fietsgebied. Met vier routes heeft hij een brug van zand naar veen geslagen.

Ooit gehoord van Veenklauw, Kantschop, Overhaalder en Mengjut? Het zijn gereedschappen die bij de ontginning van het veen werden gebruikt. De vier fietsroutes zijn vernoemd naar die attributen.

Gratis flyers met routes

Aan wethouder Nynke Houwing de eer om het eerste exemplaar van de flyer met routekaartjes in verschillende kleuren op zijn afgedrukt, te ontvangen uit handen van de fietspromotor uit Borger. Ze worden in een oplage van in totaal 5000 verspreid en zijn gratis verkrijgbaar bij de toeristische informatiepunten in Borger en Exloo, maar ook in alle grote vakantieparken in de regio.

Rijke historie van het veen

In de wetenschap dat de gemeente Borger-Odoorn per toeristenseizoen zo'n anderhalf miljoen overnachtingen scoort, denkt De Jonge dat hij een gat in de toeristenmarkt aanboort. ,,Langs de route is een mix van musea, beelden en andere kunst te bewonderen." De gemeente Borger-Odoorn heeft haar vertrouwen in het initiatief vertaald in een subsidiebijdrage. ,,De grenzen van de fietstoerist zijn verlegd door de komst van de e-bike. Ze kunnen langere afstanden afleggen. Het is niet meer zo van de Hondsrug af en zo snel mogelijk weer terug. En laten we wel wezen: dit gebied kent een rijke historie. Nu ik hier werk ben ik mij daar extra van bewust", sprak wethouder Nynke Houwing.

Nieuws

menu