Fietstoerclub Emmen steunt Longfonds en coronapatiënten met fietstocht (inclusief de VAM-berg)

Fietstoerclub Emmen. Foto: Pieter van Leeuwen

In hoeverre corona zijn sporen zal nalaten op longpatiënten, dat is ook voor Fietstoerclub Emmen een groot vraagteken. Daarom wil de club een steun in de rug bieden met een fietstocht ten bate van het Longfonds op zondag 6 september.

De tocht bestaat uit drie afstanden: een lus van 55 kilometer voor de alledaagse fietser, eentje van 100 kilometer waarbij een klim over de Col du VAM mogelijk is en een 70 kilometer lange graveltocht, speciaal voor mountainbikers/ATB-ers. Van het inschrijfgeld gaat 5 euro naar het Longfonds.

‘Laten we ‘m schieten of bedenken we een alternatief?’

De oorsprong van deze ‘longroute’ ligt bij de afgelasting van een andere, jaarlijkse tocht, vertelt secretaris Gerry van der Land. ,,Normaliter rijden we begin september de Uelsener Klimclassic. Een tocht vanuit Schoonebeek over 85 of 130 kilometer die deels door Duitsland gaat. Maar vanwege corona hebben we dit jaar geen toestemming gekregen van de Duitse overheid. Toen stonden we voor de keuze: laten we ‘m zomaar schieten of bedenken we een alternatief?”

De alternatieve tocht is niet zomaar een rondje om de kerk geworden, benadrukt hij. ,,Het is iets bijzonders, sterk gerelateerd aan wat ons allemaal raakt. Niet alleen landelijk, maar ook lokaal, kijk naar de ouderen en de verpleging. We weten dat de impact van het virus op het dagelijks leven van mensen die ernstig ziek zijn geweest door corona groot kan zijn. Het Longfonds heeft een landelijk bereik en daar is het ons om te doen. De opbrengst van onze tocht komt ten goede aan onderzoek naar coronaproblemen bij longpatiënten.”

Twee startstraten voor zeker 200 deelnemers

Van der Land verwacht zeker 200 tot 250 fietsers. Hoe gaan die coronaproof van start? ,,Daar hebben we een uitgebreid plan voor opgesteld dat met de gemeente Emmen is besproken. Vervolgens hebben we de vergunning gekregen, dat ging allemaal vrij vlot.”

De start is op de parkeerplaats van de Grote Rietplas. ,,Daar is veel ruimte en kan iedereen zich houden aan de maatregelen en de richtlijnen, terwijl er ook voldoende begeleiding is die de toestroom in de gaten houdt. Daar willen we extra alert op zijn. We gaan uit van twee startstraten. Dankzij voorinschrijving heeft iedere deelnemer een startbewijs met barcode die bij de start wordt gescand. Zijn er meer deelnemers? Dan komen er meer startstraten. Zo simpel is het.”

Wel of geen VAM-berg?

Na de start gaan deelnemers één van de drie gekozen tochten rijden. ,,Natuurlijk gaan de wielrenners de VAM-berg op. Dat kan net zo vaak als ze willen. De berg is overigens geen verplicht nummer, maar wel voor eigen risico. Wie ‘m niet wil beklimmen, kan er langs rijden. Hoeveel renners eroverheen gaan? Ik schat zeker 70 procent.”

Graveltour

Met de graveltour heeft de Emmer fietsclub volgens Van der Land overigens een primeur binnen. ,,Dit is de eerste lange tocht in Drenthe over gravel voor ATB-ers en MTB-ers waarbij met behulp van GPS wordt gereden. Zo’n tocht die niet over de verharde weg gaat valt moeilijk uit te peilen.”

Onderweg hebben renners ook niets te klagen. ,,Er zijn genoeg verzorgingsposten, mogelijk gemaakt door fietszaken uit de omgeving, maar ook met drinken en een banaantje. En veel bedrijven voorzien ons belangeloos van allerlei materiaal. Prachtig!”

Inschrijven voor de tocht kan via de website van Fietstoerclub Emmen .

Nieuws

Meest gelezen

menu