Filmmaker Jort Ploos van Amstel uit Meppel wordt derde met zijn documentaire Cassedey tijdens de finale van de Kunstbende. 'Een technisch hoogstandje over psychoses'

Filmmaker Jort Ploos van Amstel uit Meppel (links) wordt geïnterviewd. Foto: Jort Ploos van Amstel

Jort Ploos van Amstel (19) uit Meppel is met zijn korte documentaire Cassedey derde geworden tijdens de landelijke finale van Kunstbende in de categorie film.

Ploos van Amstel vertelt met zijn documentaire het verhaal van Cassedey Staal (26). Zij had op haar 18e een psychose-ervaring. De landelijke finale, het Young Creators Festival, vond zaterdag plaats in de Kromhouthal in Amsterdam.

Ploos van Amstel heeft ruim drie maanden aan zijn film gewerkt en heeft het in zijn eentje geregisseerd, gefilmd en geëdit. ‘De muziek in de film is gemaakt door Joachim van Marrewijk. ‘Het is een documentaire van 5 minuten en vertelt het waargebeurde verhaal van de 26-jarige Cassedey. Zij had, toen ze 18 jaar was, een depressie en is door een verkeerde reactie op medicatie in een psychose beland. Deze film neemt je mee in haar ervaringsverhaal. Want hoe is het om in een psychose te zitten?’, vertelt Ploos van Amstel.

Kunstbende is een wedstrijd voor jong creatief talent waarbij winnaars van elke provincie het tegen elkaar opnemen. De voorronde van Drenthe vond plaats op 6 juni, toen werd de Meppeler eerste in de categorie film met een abstracte kunstfilm over psychoses. Na het winnen van de voorronde besloot hij om een nieuwe film te maken die doorging op het onderwerp.

Psychoses

‘Ik vind het onderwerp psychose interessant omdat ik mij moeilijk kan voorstellen hoe het zou zijn om een psychose te ervaren. Je wordt compleet overgenomen en je leeft in een andere belevingswereld die voor jou waarheid is. Ik wilde iemand vinden die een psychose heeft ervaren zodat ik beter kan begrijpen hoe het is’, vertelt Ploos van Amstel.

Bijzondere film

Na lang zoeken vond de Meppeler Cassedey. Zij vertelt haar verhaal. ‘Naast omschrijven wat er is gebeurd tijdens de psychose, stapt Cassedey ook in de rol van de psychotische stem die door haar hoofd spookte. Deze bijzondere voice-over wordt versterkt met abstracte beelden waarbij Cassedey in een geanimeerde wereld wordt geplaatst.’ Ploos van Amstel vervaagt hiermee de lijn tussen documentaire en speelfilm, iets wat volgens hem niet veel wordt gedaan in de filmwereld.

Kunstbende 2021

Jort Ploos van Amstel nam het op tegen negen andere provincie-winnaars. De jury bestond uit Mara Linde, Hanna van Vliet, Evani Gilds en Vincent Boy Kars. Zij reikten de derde prijs uit aan de film ‘Cassedey’: ‘Een technisch hoogstandje met een hybride vorm van documentaire en animatie’.

Bekijk hier de film:

Nieuws

Meest gelezen

menu