Filmmaker Okki Poortvliet uit Odoorn wint Drentse Talentprijs Cultuur met documentaire IJswee. 'Bijna jaloersmakend dat ze al zo jong dit niveau bereikt'

Okki Poortvliet uit Odoorn wint de Drentse Talentprijs Cultuur.

Okki Poortvliet uit Odoorn wint de Drentse Talentprijs Cultuur. De 22-jarige winnares gooit hoge ogen met haar documentaire IJswee.

Ze krijgt 2500 euro en een beeld van Els Mondt. Poortvliet was samen met theatermaker David Westera uit Coevorden en beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra uit Meppel geselecteerd voor de prijs. De andere twee genomineerden ontvangen elk 500 euro.

De film IJswee vertelt het verhaal van de inwoners van Odoorn met passie voor het schaatsen op natuurijs en de plaatselijke ijsvereniging. In de documentaire wordt het gemis van het ontbreken van het ijs door steeds warmer wordende winters vastgelegd. Het mondiale probleem van de opwarming van de aarde wordt in IJswee op lokaal niveau getoond. De film heeft Poortvliet door middel van crowdfunding gefinancierd.

Verstilde sfeer

‘In de film IJswee creëert Okki Poortvliet een verstilde sfeer waarin oude en nieuwe beelden prachtig gecombineerd worden en speelt ze poëtisch met verschillende disciplines’, schrijft de jury in haar motivering. De jury noemt haar werk esthetisch, kunstzinnig en vindt dat ze in haar film goede vondsten heeft met enorme verbeeldingskracht. ‘Okki brengt een frisse wind en is daarmee de meest bijzondere filmmaker van dit moment in Drenthe.’

De jury is van mening dat de originele vorm van de film met tekeningen en animaties een grote creativiteit laat zien. ‘Soms kan je trots zijn op iemand die je niet kent. Het is bijna jaloersmakend dat ze zo jong al dit niveau bereikt. We hopen dat ze de lat hoog blijft leggen en probeert er daarna overheen te springen’, besluit de jury haar rapport.

Andere genomineerden

De twee andere genomineerden Theatermaker David Westera uit Coevorden schitterde in 2021 in de productie ‘Peer Gynt (speelt David Westera)’. Hij startte bij het jongerentheater van Garage TDI in Assen en vormt nu met Koen van Seuren het artistieke duo Antiklimax met energiek en persoonlijk theater. Beeldend kunstenaar Tienke Zijlstra uit Meppel maakt enorme tekeningen met daarop vleselijke vormen. Ze wordt steeds vaker uitgenodigd voor exposities.

Nieuws

menu