Flatbewoners Assen zijn stankoverlast beu. Aannemer boos om 'afgeknipte kabels'

Bewoners van de Minervaflat in Assen zeggen al maanden overlast te hebben van de werkzaamheden aan de parkeergarage Mercurius. Directeur Roelof Kreeft van Kreeft Betonrenovatie uit Hoogeveen, het bedrijf dat de renovatie uitvoert, is evenmin blij. Hij stelt dat de kabels van zijn machines zijn ‘afgeknipt’.

Janneke Bootsma met haar buurman Bauke Nuus.

Janneke Bootsma met haar buurman Bauke Nuus. Foto: Marcel Jurian de Jong

Stank- en geluidsoverlast op tijdstippen dat iedereen nog op één oor ligt. En dat al maandenlang. Bewoners van de Minervaflat zijn de werkzaamheden aan de parkeergarage spuugzat, zeggen Janneke Bootsma (60) en Jolanda Kok (42). Beide dames, die voorheen in de inmiddels opgeheven huurdersbelangenvereniging zaten, wonen in het appartementencomplex.

‘Geen piepers’

Wat met name in negatieve zin beklijft, is de penetrante geur die sinds de start van de werkzaamheden - volgens de dames ‘halverwege mei’ - rondwaart. ,,We zijn geen piepers. We wonen in de stad en zijn echt wel wat gewend”, stelt Kok. ,,Maar dit slaat alles. Ik kan mijn slaapkamerraam al maanden niet opendoen. Ik stikte hier de moord afgelopen zomer”, vult Bootsma aan.

Vanaf hun galerij kijken de twee buurvrouwen recht tegen de parkeergarage aan. Tussen de verdiepingen van het betonnen gebouw is oranje zeil gespannen. ,,Dat hebben de werkmensen gedaan, omdat we last hadden van de stof die vrijkwam”, zegt Kok. Op zich hebben beide dames geen problemen met de werknemers van Kreeft Betonrenovatie. ,,Zij hebben geen schuld en doen gewoon hun werk.”

Eerdere klachten over geluidsoverlast van te harde muziek en het tijdstip van beginnen, worden volgens Bootsma en Kok serieus opgepakt door het bedrijf. Toch vindt Bootsma dat het lawaaierig blijft ’s ochtends. ,,Na overleg hebben ze aangegeven pas om acht uur ’s ochtends te beginnen. Dat gaat dan even goed. Maar drie weken later hoor je ze toch weer om kwart over zeven”, vertelt ze.

‘Kabels afgeknipt’

Ondertussen is directeur Roelof Kreeft ‘er wel een beetje klaar mee’. In een appje laat hij weten dat alle kabels van zijn machines maandag zijn afgeknipt. Hij wil niet uitgebreid reageren op het voorval. Wat hij wel kwijt wil, is dat hij het ‘een hoop gedoe’ vindt ‘van mensen die willen uitslapen’. ,,We hebben allerlei aanpassingen gedaan om minder geluid te maken”, laat hij weten en verwijst naar bladblazers en veegauto’s en de werkzaamheden bij het Koopmansplein. ,,Volgens ons geeft dat meer lawaai dan wij maken.”

Bootsma zegt te schrikken van het bericht dat de machines van Kreeft zijn vernield. ,,Daar heeft niemand in de flat iets mee te maken. Dat weet ik heel zeker. Ik vind het heel vervelend voor Kreeft. Dit is heel toevallig allemaal.”

Kunsthars

Toch blijven de flatbewoners zich ergeren aan met name de stankoverlast. Dat de geur rond de flat af en toe niet te harden is, erkent de gemeente. De stank wordt veroorzaakt door een PMMA-kunsthars, die wordt gebruikt om de versleten vloeren van de parkeergarage te voorzien van een nieuwe slijtlaag. ,,Dit heeft een onaangename, prikkelende geur”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Werken met de PMMA-kunsthars is niet geheel zonder risico’s. Bouwvakkers die met het materiaal werken, kunnen volgens de gemeente ‘in zeer uitzonderlijke gevallen’ tijdelijke irritaties van de ogen of slijmvliezen ervaren. Maar omwonenden hebben niets te vrezen, verzekert de gemeentewoordvoerder. ,,Voor omwonenden is gezien de afstand van de werkzaamheden geen sprake van risico’s voor de gezondheid.”

‘Neus meteen vol’

Bootsma betwijfelt dat. ,,Als ik naar buiten stap, zit mijn neus meteen vol.” Ze hoopt dat het snel klaar is met het werk bij de parkeergarage. ,,Het is nu half november. Hoe lang moeten we nog in de stank leven?”

De gemeente vindt het lastig om daar een antwoord op te geven, omdat dit onder meer afhankelijk is van het weer. Kreeft Betonrenovatie informeert de omwonenden binnenkort over het verdere verloop van de werkzaamheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu