Flintfest Barger-Oosterveld voor het eerst in tenten, blijkt een groot succes

De feestvierders op het Flintfest zien er fantastisch uit. Foto: Boudewijn Benting

Ondanks de hevige wind en regen ging carnaval in Drenthe gewoon door. In Barger-Oosterveld was het Flintfest voor het eerst in twee gigantische tenten op Meerdijk, in plaats van in cafés in het dorp. En dat beviel goed.

De grootste optocht van het Noorden was ook met het vernietigende weer in Barger-Oosterveld te bewonderen. Niet alle wagens waren er op berekend. Met afgebladderde verf en veel gaten reden sommige karren de route. ,,Deze kar is gevlogen’’, stond op een compleet ontvelde carnavalskar die niet meer roze maar wit geworden was. Ook het publiek was er minder voor te porren dan vorig jaar, niet gek met de hoosbuien.

Feest in tent boven verwachting druk

Het mocht de pret niet drukken, zeker niet voor de horeca-ondernemers van drie cafés: Melody, Oale Stee en Crazy Times/Boogiebar die dit jaar voor het eerst een gezamenlijk festivalterrein met grote tenten bij Meerdijk opzetten met meerdere dagen feest. De 4500 kaarten waren op de laatste zondag uitverkocht. Ze hadden gerekend op ongeveer 4000 bezoekers. Henk Lubbers van café Melody: ,,Het is boven verwachting gegaan. Op vrijdag hadden we al 800 man in de kleine tent.’’ Dat is een verdubbeling van het normale publiek op vrijdag.

Carnaval groeide de cafés in het dorp uit

De caféhouders hebben het initiatief tot een gezamenlijk feest genomen omdat carnaval in Barger-Oosterveld zo populair is, dat het uit het dorp gegroeid was. ,,De cafés raakten te vol en we moeste mensen gaan weigeren. We merkten dat feestvierders gingen uitwijken naar andere plaatsen, en dat wilden we niet: het carnaval op zondag moet voor Barger-Oosterveld blijven. In deze tenten kan iedereen terecht.’’

Mark van Veggel is met een hele vriendengroep uit Steenwijksmoer al dagen aan het feesten in de tent. Desondanks zien ze er stralend uit in kleurige, toch best wel nette pakken: ,,We hebben voor elke dag een andere outfit. We zijn als Pokémon gegaan en als de Flintstones.’’ Dat het feest dit jaar niet meer in verschillende cafés is, vinden ze uitstekend: ,,Hier in de tent is iedereen bij elkaar en niet meer zo verspreid. Je komt alle bekenden tegen en ik vind het leuk dat alle generaties door elkaar lopen.’’ Ze halen nog wat biertjes, terwijl de tent zich langzaam begint te vullen.

‘Een enorme stap voor het carnaval’

Dj Bernard Boumans staat even uit te rusten bij eethoek Wilma’s Keuken. Daar worden er licht aangebrande tosti’s geserveerd, die met smaak worden opgegeten door de mannen van de techniek. Rechts van Wilma’s Keuken is Barneys Bar, de kleine feesttent die pas opengaat als hoofdtent Freds Feestpaleis helemaal gevuld is. De namen zijn allemaal verwijzingen naar de Flintstones, op het Flintfest. ,,De kleine tent gaat open, maar dat wordt gefaseerd gedaan’’, zegt Boumans. Hij heeft topdagen als dj, want hij draait dagenlang in meerdere dorpen. ,,Deze feesttenten zijn een enorme stap voor het carnaval. Carnaval leek eerder voor een selecte groep neergelegd, maar dit is een heel toegankelijk evenement waar iedereen kan proeven van het carnaval.’’

Kritische noot van de oudere generatie

Enige kritische noot komt van de iets oudere generatie. Dat is de organisatie bekend: ,,De oudere mensen vinden het jammer dat het feest het dorp uit is.’’ In het dorp zijn alle cafés dicht. En inderdaad, Atze de Vries die in een mooi veelkleurig kostuum vlakbij de bar rondloopt, wil zijn ei wel even kwijt: ,,Dit in de tent is meer voor de jeugd. En dan staat de tent ook nog eens meer in Angelslo dan in Barger-Oosterveld. Na de optocht gingen de mensen vroeger het dorp in, nu gaan ze direct naar huis.’’

Het kan de vriendengroep uit Nieuw-Dordrecht in rugbypakken en sportpakken niets schelen, zij hebben de sfeer er al vroeg goed in zitten en lallen vrolijk mee. ,,Alleen het bier is wel duur.’’ Gelukkig hebben ze daar, aan hun vrolijkheid te zien, niet zoveel meer van nodig.

Nieuws

Meest gelezen

menu