Flyeren tegen molens aan vooravond Coevorder besluit

Bezwaarmakers flyeren tegen windmolens Tinus de Lange (rechts) en Twan de Jong. FOTO BOUDEWIJN BENTING

Tegenstanders van nieuwe windmolens in Coevorden Tinus de Lange en Twan de Jong halen alles uit de kast om plaatsing tegen te gaan.

Tegenstanders van nieuwe windmolens in Coevorden Tinus de Lange en Twan de Jong halen alles uit de kast om plaatsing tegen te gaan.

Flyers
Ze hebben op enkele honderden adressen flyers bezorgd, waarin ze omwonenden van industriegebieden Europark, Leeuwerikenveld II en buurtschap 't Klooster oproepen om in actie te komen. Ook proberen ze politieke partijen aan hun kant te krijgen. Eerder gebeurde dat al door Pieter Takken van de protestgroep De Groote Scheere, de schoonvader van De Jong. Beiden wonen in het gelijknamige landhuis op de grens met Overijssel.

Volgens hen is plaatsing van de molens onrechtmatig, omdat Coevorden zou afwijken van het oorspronkelijke zoekgebied. ,,Het mag gewoon niet buiten het Europark'', zeggen De Lange en De Jong. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) heeft dat altijd tegengesproken. In ieder geval BBC2014 gaat daar vragen over stellen.

Platforms
Coevorden heeft op dit moment op het Europark voor 20 megawatt aan windmolens staan. Daar moet nog eens 20 megawatt bij binnen de gemeentegrenzen, te verdelen over de locatie Europark/Klooster en buurtschap Weijerswold. In beide zoekgebieden zijn platforms gevormd met daarin planontwikkelaars en omwonenden. Een jaar hebben ze met elkaar overlegd. Maandagavond worden alle omwonenden binnen een straal van 2 kilometer van de beoogde locaties van de turbines geïnformeerd over de stand van zaken.

Ondanks het overleg is nu al duidelijk dat de plantontwikkelaars met andere voorstellen komen dan omwonenden. In Coevorden zouden de ontwikkelaars vier molens willen bouwen, terwijl omwonenden in het platform drie genoeg vinden. Dinsdag nemen burgemeester en wethouders een besluit, dat vervolgens wordt voorgelegd aan de raad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu