Fokker Hoogeveen krijgt nieuwe contracten voor F-35 (en dat levert tientallen banen op)

De introductieronde van de F-35 over Nederland. Foto: Archief DvhN

GKN Fokker heeft nieuwe opdrachten binnengesleept voor de productie van onderdelen voor de F-35. Ook de locatie Hoogeveen zal profiteren. ,,Ik ben zeer trots'', zegt locatiedirecteur Mischa Baert.

De Nederlandse toeleverancier aan de defensie- en luchtvaartindustrie maakte dit bekend bij de overdracht van het eerste operationele exemplaar van het gevechtsvliegtuig voor Nederland aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Tientallen banen Hoogeveen

GKN Fokker gaat in zijn fabriek in Hoogeveen elektrische bekabeling maken voor de F-35, die bij de Nederlandse luchtmacht de F-16 gaat vervangen. Ook levert het bedrijf composieten voor de bekleding van de straalmotoren van het toestel.

Locatiedirecteur Mischa Baert van GKN Fokker Hoogeveen is zeer ingetogen en trots op de deal. ,,Het is nieuw werk dat in de loop van dit jaar gaat beginnen.'' Volgens Fokker-directeur Baert levert dit de locatie Hoogeveen zeker enkele tientallen banen op. ,,We hebben nu ook al 90 vacatures.''

Zo'n twee maanden geleden vertelde Baert al aan DvhN dat er zo'n 50 extra banen in het verschiet lagen voor Fokker Hoogeveen. Dat extra personeel is onder meer nodig door de rol die GKN Fokker heeft in het meebouwen aan de nieuwe generatie jachtvliegtuigen van het Nederlandse leger. Het bedrijf bouwt alle deuren van de F-35 die tijdens de vlucht open en dicht moeten kunnen.

Door een deal met motorfabrikant Pratt & Whitney kan Fokker Hoogeveen nu ook meebouwen aan het achterste stuk van de motor. ,,Dat hangt aan de straalmotoren. Het gaat om hoogwaardige composiet voor het bekleden van die motoren. Je kunt je voorstellen dat daar veel krachten en hitte bij komt kijken.''

Dit extra werk levert GKN Hoogeveen toch zeker enkele tientallen miljoenen euro's op. Hoeveel omzet de contracten precies opleveren is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder van Keijzer loopt de totale opdrachtenstroom in de honderden miljoenen euro's.

De staatssecretaris noemt de overdracht van het eerste toestel 'een mijlpaal' voor defensie. Tegelijkertijd vormen contracten zoals die van GKN Fokker met fabrikant Lockheed Martin en motorenbouwer Pratt & Whitney ,,een miljardenimpuls” voor het bedrijfsleven. ,,Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe internationale samenwerking bijdraagt aan onze eigen economie.”

Sinds 2002 betrokken bij F-35

Volgens topman Hans Büthker onderstrepen de nieuwe contracten het belang van de bijdrage van de Nederlandse industrie aan de ontwikkeling van de F-35. GKN Fokker is al sinds 2002 betrokken bij de F-35. Het levert onder meer bekabeling, vleugelonderdelen, kleppen voor remparachutes en stophaken voor het landen op vliegdekschepen.

Nog afgezien van de nu gesloten deals, hebben de productie en het onderhoud van de F-35 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen al 1,4 miljard opgeleverd aan contracten en omzet. Daar komen naar verwachting de komende decennia nog enkele tientallen miljarden bij. Dat levert volgens het ministerie bij elkaar zo'n 1600 vaste banen op.

Nieuws

menu