Corona-uitbraak in azc Assen: 35 bewoners en medewerker besmet met Covid-19

Het azc in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

In het asielzoekerscentrum in Assen zijn meerdere mensen positief getest op het coronavirus. In totaal gaat het om 35 bewoners en een medewerker.

De besmette bewoners zijn in quarantaine geplaatst. Ook bewoners met klachten, waarvan nog niet vaststaat dat ze daadwerkelijk corona hebben, worden geïsoleerd. Zij mogen hun woonruimte niet verlaten en worden van eten, drinken en andere levensbehoeften voorzien. Het asielzoekerscentrum (azc) heeft drie gangen als quarantainegebied aangewezen.

‘Nauwelijks klachten’

In totaal wonen er ongeveer 950 mensen in het Asser azc. Volgens woordvoerder Jacqueline Engbers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) worden de kwetsbare bewoners uit voorzorg getest. „Veel écht oude mensen wonen hier niet en de besmettingen binnen COA-locaties leveren meestal milde klachten op. Dat is ook nu het geval. Vrijwel alle 35 personen in Assen hebben nauwelijks klachten.”

Toch is er wel enige bezorgdheid, omdat een groep van 35 besmette personen vrij fors is. Het azc werkt samen met GGD Drenthe en Veiligheidsregio Drenthe om te bepalen welke vervolgstappen moeten worden genomen. Naar de bron van de besmettingshaard wordt ondertussen onderzoek gedaan. Volgens Engbers is van een verplaatsing van asielzoekers, zoals eerder bijvoorbeeld in Delfzijl gebeurde, op dit moment geen sprake.

„Het verloop van het virus en het aantal besmettingen is heel lastig te voorspellen, dus of dat later alsnog gaat gebeuren kan ik nu niet zeggen. Welke aanvullende maatregelen we nemen als het virus zich toch nog verder verspreidt, is nog niet bepaald.”

Ook besmettingen in Hoogeveen en Zweeloo, Emmen helemaal schoon

Ook in de azc’s in Hoogeveen en Zweeloo zijn enkele bewoners besmet. Hoeveel is momenteel nog niet bekend, maar ook daar zijn bewoners in isolatie en quarantaine geplaatst om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In Emmen, een regio waar de afgelopen tijd veel besmettingen voorkwamen, zijn alle azc-bewoners op dit moment virusvrij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu