Forse daling van het aantal woninginbraken in Drenthe en Groningen. Bekijk hoe vaak inbrekers de afgelopen maanden in jouw gemeente toesloegen

Inbraak Foto: Pixabay

Inbrekers richten zich dit jaar in Drenthe vooral op schuren, garages en kelderboxen, in plaats van woningen. In Groningen was juist sprake van een daling, ook wat betreft woninginbraken.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite voor verzekeringen Independer op basis van recente politiecijfers over de afgelopen vijf maanden.

Grootste daling in Groningen

In de provincie Groningen nam het aantal woninginbraken in april ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar af van 51 tot 39, een daling van bijna 25 procent. Daarmee staat de gemeente zelfs in de top 5 van grootste dalers van het land: met respectievelijk de gemeente Utrecht en de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam boven zich.

De landelijke trent van de stijging van het aantal inbraken in bijgebouwen gaat niet op voor Groningen. Als enige provincie is er, inclusief het aantal woninginbraken, in de eerste vijf maanden van het jaar sprake van een daling van 28 procent ten opzichte van vorig jaar.

Verdubbeling van schuurinbraken in Drenthe

Tussen januari en mei werd in Drenthe 142 maal ingebroken in bijgebouwen van woningen. Dat is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar een verdubbeling. Vooral maart laat een sterke stijging zien ten opzichte van vorig jaar: in die maand sloegen inbrekers 46 keer vaker toe.

Het aantal woninginbraken daalde in dezelfde periode. Werd er tussen januari en mei 2019 nog 296 woningen ingebroken, in dezelfde maanden van dit jaar is dat aantal met bijna 7 procent gedaald tot 276 inbraken.

Thuiswerken reden voor inbrekers om woningen te vermijden

Independer stelt dat de maatregelen tijdens de coronacrisis, zoals thuiswerken, waarschijnlijk de voornaamste reden voor inbrekers zijn om woningen te vermijden. In plaats daarvan richten zij hun vizier op minder risicovolle locaties, zoals schuren, garages en kelderboxen.

Bekijk de cijfers per gemeente:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu