Aantal WW-uitkeringen in Drenthe neemt in maand tijd met 12 procent toe

Het UWV-pand in Emmen. Foto: Archief DvhN

Het aantal Drenten met een WW-uitkering is in april met bijna 12 procent toegenomen ten opzichte van een maand eerder.

Vooral onder uitzendkrachten en horecapersoneel was er volgens het UWV minder werk. De uitbraak van het coronavirus en de intelligente lockdown zorgen voor een terugval van de werkgelegenheid in onder andere deze beroepsgroepen.

Eind april telde Drenthe 8.865 WW-uitkeringen. Dat is 3,5 procent van de Drentse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in april in vergelijking met maart toe met 921 uitkeringen.

Vooral jongeren tot 27 jaar

Ook mensen met een verkoopberoep in de detailhandel deden vaker beroep op een WW-uitkering. Het zijn met name de jongeren tot 27 jaar die in vergelijking met vorige maand vaker een WW-uitkering ontvangen. Zij werken veel in de meest getroffen sectoren.

Ook in vergelijking met vorig jaar stijgt het aantal WW-uitkeringen. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Drenthe 461 hoger (5,5 procent). Het is voor het eerst in ruim drie jaar dat het aantal WW-uitkeringen hoger ligt dan een jaar geleden.

Corona zorgt voor stijging WW

De coronacrisis heeft in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind april uit op 292.065. Dat is 3,2 procent van de beroepsbevolking.

Vorige maand waren dat er 250.368. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk toe met 41.697 (16,7 procent). Deze maand is in alle provincies een stijging zichtbaar. Vooral werknemers in de horeca en mensen met een uitzendcontract hebben het zwaar te verduren. Door de verschillende maatregelen in verband met corona nam de WW in deze branches het sterkst toe.

Een jaar eerder telde Nederland nog 257.414 WW-uitkeringen. Daarmee steeg de WW in Nederland op jaarbasis met 34.651 uitkeringen (13,5 procent). Ook de stijging van de WW op jaarbasis is in alle provincies zichtbaar.

Wat zijn de verschillen met Groningen en Friesland?

In april nam in alle noordelijke provincies het aantal WW-uitkeringen toe. De stijging was in Noord-Nederland minder sterk dan in andere delen van het land. Ten opzichte van vorig jaar was ook overal in het noorden een toename te zien.

UWV verstrekte eind april in de provincie Friesland 11.809 WW-uitkeringen; 10,5 procent meer dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind april 11,1 procent hoger dan vorig jaar.

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in april toe met 12,5 procent naar 10.326. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Groningen sprake van een stijging van 13,2 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu