Bloemenveiling Eelde stopt met fysieke veilingen en showt haar bloemen voortaan in een fotostudio: 'Lekker licht hè?'

De bloemenveiling in Eelde verloopt sinds kort volledig digitaal. Als alternatief voor het fysieke veilen is voor de bloemen een speciale fotostudio ingericht.

Ze vallen nauwelijks op in de gigantische magazijnen van Royal FloraHolland in Eelde. Totdat het licht aan gaat.

Ongeveer 400 karren vol bloemen en planten gaan deze donderdagochtend door een van de twee nieuwe fotostraten. Sensoren meten precies waar de kar zich bevindt en wanneer het fototoestel moet afdrukken. En dat is vaak, want de karren rijden er in vlot tempo doorheen. Alle producten moeten op de foto vóór de veiling om 6.30 uur begint.

Licht

„Gelukkig hebben we voor 1 megawatt aan zonnepanelen op het dak liggen”, grapt locatiedirecteur Thomas Bugel. „Het licht is behoorlijk fel. Maar dat moet ook, de bloemen moeten zo duidelijk mogelijk op de foto.”

Royal FloraHolland is lang bezig geweest met het voorbereiden van een nieuwe, moderne manier van veilen in Eelde en sinds twee weken is dit systeem in gebruik. Kopers kunnen nu waar ook ter wereld meebieden via de digitale veiling en de logistiek is flink aangepakt. Dat betekent wel dat de bloemen niet langer fysiek ‘onder de klok door gaan’, maar in het magazijn blijven.

De bloemisten op de tribune hebben daar flink tegen geprotesteerd. Zij vonden dat juist de fysieke veiling Eelde nog enig bestaansrecht gaf tussen de reuzen in het Westen, waar dit al lang is afgeschaft. Als compromis is het idee van de fotostraat ontstaan. De gemaakte foto’s worden in de zaal getoond aan de kopers. Die kunnen zo nog steeds zien hoe de producten er daadwerkelijk bij staan. Bieden kan vanaf de tribune, maar ook thuis achter de laptop.

Foto’s verbeteren

„Aan de foto’s op de schermen valt nog wel wat te verbeteren”, vindt bloemist Gerard Bolhuis die in de zaal zit mee te bieden. Als kritisch lid van de klantcommissie was hij nauw betrokken bij de modernisering en de fotostraat. „Het is fijn dat we dat in ieder geval bereikt hebben. Er komt nog een nieuwe beamer met veel scherper beeld en betere kleuren. We blijven de komende tijd met elkaar in overleg om de bloemen nog beter op de foto te krijgen.”

Terwijl de veiling ondertussen volop draait, loopt een team van meer dan dertig orderpickers langs de in de koelcellen gestalde plantenkarren. Via het online veilsysteem zien zij op hun scanners precies wat de klant heeft besteld. Ze pikken de juiste producten uit de stallingen en zetten alles rechtstreeks op de kar van de klant. Die rijdt binnen twee uur weg met de bestellingen.

„Juist die snelheid maakte Eelde al zo uniek”, zegt Bugel. „Op de grote veilinglocaties zoals Aalsmeer kan dat niet zo snel. Dat verandert met dit nieuwe systeem gelukkig niet.”

Hub

Door de modernisering kan Eelde straks een hub-locatie worden, waarbij de logistiek tot in de puntjes is verzorgd. „Met dit systeem kun je elke dag op elke locatie kopen. Als je bijvoorbeeld in Aalsmeer koopt, kunnen wij dat hier in Eelde logistiek afhandelen, mocht de klant dit willen. We gaan zelfs testen met bezorging, dat past helemaal bij het op afstand kopen. Alles wordt straks voor je geregeld. Dat is de toekomst.”

Nieuws

Meest gelezen

menu