Fout in mortiergranaat oorzaak dood Groningse militairen in Mali

Henry Hoving (l) en Kevin Roggeveld in Mali, enkele weken voor het ongeval waarbij ze om het leven kwamen.

Een fout in het ontstekingsmechanisme van een mortiergranaat is de oorzaak van het ongeval in Mali vorig jaar. Daarbij sneuvelden twee militairen uit de provincie Groningen.

De marechaussee heeft de nabestaanden van Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen geïnformeerd over de oorzaak van het ongeluk. Dat gebeurde eind januari op de kazerne in Assen, de thuisbasis van de twee militairen van de luchtmobiele brigade.

De partners en ouders zijn opgelucht dat het mankement in de granaat de oorzaak is van het dramatische ongeval in juli vorig jaar en niet onzorgvuldig handelen van de omgekomen rode baretten. Hoving en Roggeveld stonden binnen het bataljon bekend als ervaren mortieristen en pietjes-precies. Hoving was commandant over het aan het 60-millimeter mortier. De vader van Kevin Roggeveld liet in een interview in de oudejaarsbijlage in deze krant al weten er van overtuigd te zijn dat zijn zoon geen fout had gemaakt.

De twee Groninger militairen behoorden tot de mortiergroep die was toegevoegd aan de Nederlandse speciale eenheden in Mali. Tijdens een oefening in de buurt van Kidal in het noordwesten van Mali ontplofte de granaat in het mortier. Daarbij raakte een ander lid van de mortiergroep, een 23-jarige militair uit Groningen, zwaar gewond. Naar nu bekend is geworden maakte hij filmopnames van de oefening. Deze film is aan de nabestaanden getoond samen met een reconstructie op video. De 23-jarige Groninger heeft meerdere operaties achter de rug en revalideert nog steeds.

De nabestaanden zeggen nog geen moment te hebben overwogen een claim in de dienen tegen Defensie of de granaatfabrikant, omdat de militairen met ondeugdelijk munitie op missie liet gaan. De overige granaten voor het 60-millimeter mortier in Mali zijn vernietigd. De mortieren zijn grondig onderzocht en sinds het ongeval is het wapen in Nederland buiten gebruik gesteld.

De marechaussee heeft het onderzoek naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd. Dat bepaalt of Defensie of de fabrikant voor de dood van Henry Hoving en Kevin Roggeveld wordt vervolgd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet ook onderzoek naar het dramatische ongeval. Dat rapport is nog niet klaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu