Foutje in apv: bebouwde kom Emmen verboden terrein voor honden

Het klinkt als nepnieuws, maar het is écht waar: honden zijn sinds oktober vorig jaar verboden in de bebouwde kom van de gemeente Emmen. Dat is het gevolg van een fout in de algemene plaatselijke verordening (apv).

De gemeenteraad van Emmen nam vorig najaar een nieuwe apv aan, onder meer om het schieten met carbid op oudejaarsdag beter te kunnen reguleren. Tegelijk werd voldaan aan een verzoek van de handhavers van de gemeente om de overlast van honden beter te kunnen beteugelen. Althans, dat was de bedoeling.

Loslopend

Maar in artikel 2.32 van de nieuwe apv staat nu dat het ,,de eigenaar of houder van een hond verboden is om die hond te laten verblijven of te laten lopen binnen de bebouwde kom”. Ook recreatiegebied, kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of op een andere door het college aangewezen plaats worden met name genoemd in de apv.

Het lijkt erop dat het college met het aanwijzen van die plekken inderdaad wilde voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van loslopende honden. Allen is het woord ‘loslopend’ vergeten.

In een stuk stuk aan de gemeenteraad leggen burgemeester en wethouders uit dat de apv moet worden hersteld omdat honden natuurlijk in de bebouwde kom moeten kunnen worden uitgelaten. Overigens wordt in dat stuk opnieuw een fout gemaakt: het college wil artikel 3.32 veranderen terwijl het in de apv om artikel 2.32 gaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu