Franse organisaties wil dit heel graag weten: Wie ging in 1945 in Schoonloo met Franse bevrijders op de foto?

Wie zijn de kinderen op deze foto?

De stichting Herdenking Franse Parachutisten is op zoek naar de kinderen op deze foto. In april 1945 landden de Franse parachutisten tussen Grolloo en Schoonloo om te helpen met de opmars van de geallieerden.

„Bijna elk jaar konden we nog een bezoek organiseren met de parachutisten of hun familieleden”, vertelt Henk Brink, secretaris van stichting Herdenking Franse Parachutisten. De stichting is in samenwerking met de Franse organisatie AFPSAS (Associaton des Familles Parachutistes Francais) op zoek naar namen van mensen die op een foto staan die in april 1945 zou zijn geschoten.

Brink heeft al veel voor de Franse organisatie uitgezocht en kreeg afgelopen juni de foto opgestuurd. „De AFPSAS is geïnteresseerd in wie de kinderen uit de regio zijn”, vertelt Brink. „Ook in verband met de viering van de 75-jarige bevrijding.”

Operatie Amherst

In april 1945 werden zo’n 700 Franse parachutisten gedropt die meededen met Operatie Amherst. Dit om de provincie Drenthe, die op dat moment nog bezet was, te helpen bevrijden en om de andere geallieerde strijdkrachten te helpen. Er zijn 33 Fransen gesneuveld en velen raakten gewond. De Franse parachutisten landden in groepen van 15, weet Brink. ,,Ook in de omgeving van Schoonloo.”

Volgens de secretaris van de stichting staat een van de groepen, onder leiding van luitenant Corta, op de desbetreffende foto. „Corta’s groep landde even ten noorden van Schoonloo, aan de weg naar Grolloo”, zegt Brink. Hij heeft goede hoop dat hij nog enkele kinderen die op de foto staan zou kunnen opsporen. „Gezien de leeftijd van de kinderen op de foto kunnen zij nog in leven zijn.” De kinderen zijn nu zo’n 85 jaar oud, denkt Brink.

Wie zichzelf of iemand anders herkent, kan dit doorgeven aan Henk Brink via henkjelliebrink@hetnet.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu