Frederiksoord beslist komende week over doorgaan van jaarlijks bloemencorso, Elim dubt nog

Avondcorso in Frederiksoord. FOTO ARCHIEF DVHN

In Frederiksoord beslissen ze komende week of het bloemencorso doorgaat. De organisatie van het corso in Elim, ook in het tweede weekend van september, is er nog niet uit maar gaat vooralsnog door met de voorbereiding.

De coronacrisis dwong de organisatie van het Eelder bloemencorso vorige week de editie van dit jaar te schrappen. Dat corso stond voor 5 en 6 september in de agenda. Het weekend erna zijn de eveneens jaarlijkse corso’s van Frederiksoord en Elim gepland, ook altijd goed voor zo’n 10.000 respectievelijk 7.000 toeschouwers.

Half september lijkt nog ver weg, maar een bloemencorso vergt vele maanden van voorbereiding. De virusuitbraak heeft die overal grotendeels lamgelegd.

Online-vergadering over corso Frederiksoord

Voorzitter Joost Ottink van het corso in Frederiksoord laat weten dat het bestuur komende week online vergadert met de leiders van de deelnemende groepen. Het is niet makkelijk een wijs besluit te nemen, stelt hij: ,,Maar er zal een keer een knoop moeten worden doorgehakt. Je kunt je beslissing wel blíjven uitstellen, maar dan komt er een moment dat het te laat is. Besluit je pas over een maand, dan kun je daarna niet zo veel meer doen.”

In Elim is de druk iets minder groot, legt penningmeester Eppe Schonewille uit. ,,Onze wagens zijn kleiner. Er zijn groepen die er in andere jaren ook pas rond de bouwvak aan beginnen.”

Wel is Elim toe aan een feesteditie van het bloemencorso, dat voor de 50ste keer op de kalender staat. Het corsobestuur vroeg een week geleden al wat de wagenbouwers zelf vonden dat er moest gebeuren: het corso schrappen, net als dat in Eelde, of doorgaan met de voorbereiding? ,,Daar hebben we nog geen reacties op gehad.”

Dahliaknollen gaan gewoon de grond in

Het corso van Elim is elk jaar onderdeel van de plaatselijke feestweek, georganiseerd door de Culturele Vereniging. Schonewille: ,,Ik heb nog contact met hen gehad. Zij staan in de startblokken. Zetten zij een streep door de feestweek, dan doen wij hetzelfde met het corso. Maar vooralsnog gaan wij door met de voorbereiding. Maandag 20 april gaan de eerste dahliaknollen gewoon de grond in.”

De feestelijke start van het bollenpoten, door de schooljeugd en in aanwezigheid van burgemeester Karel Loohuis, werd wél geschrapt. Die stond gepland voor vrijdag 17 april.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu