Freek Berends hoopt dat dieven van bronzen beeld wroeging krijgen. 'Het hoort hier in Echten en qua geld levert het weinig op'

Afgelopen weekend werd het beeld gestolen. Foto: Frens Jansen

Freek Berends wordt overstelpt met reacties over de diefstal zijn van bronzen beeld ‘Nienke’ afgelopen weekend in Echten. „Veel reacties, maar mijn beeld is en blijft weg.”

Het beeld dat de originele titel ‘Een warme namiddag’ heeft, stond op het pleintje bij de plattelandswinkel en tevens toeristisch informatiepunt Huus met de Belle. De naakte jonge vrouw van brons, ‘Nienke’ in de volksmond, zo heette het model destijds, is van de zeer bekende beeldend kunstenaar Charles Henri, overleden in 2014 in Meppel. Hij maakte Nienke in de jaren negentig als grafmonument voor een familie. Er zijn er ooit drie van gegoten.

‘Zet mijn beeld alsjeblieft terug’

Freek Berends (75) kocht het beeld dat jaren later als promotie van zijn galerie. Hij is halfzijdig verlamd door een beroerte en stopte daardoor tien jaar geleden met zijn galerie. Nienke bleef achter. „Ik zou tegen die dieven willen zeggen: zet mijn beeld alsjeblieft terug. Het hoort hier in Echten en qua geld levert het weinig op.”

Het verdwijnen van het beeld in Echten staat niet op zich. Ook Giethoorn kampt dit jaar met vandalen die bronzen beelden vernielen of stelen. Berends belde al met de Gieterse kunstenaar Jan Krikke. Die mist ook een beeld.

Geen beloning: ‘Ik ben gehandicapt en niet rijk’

Berends kan geen beloning uitloven voor de eerlijke vinder. „Ik ben gehandicapt en niet rijk. Het zou fijn zijn als de dieven wroeging krijgen. Zo niet, dan zijn het kloothommels.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu