Friese investeerder krijgt voor 1 euro kwart aandelen Groningen Airport Eelde

Op het vliegveld is vorig jaar een nieuwe overkapping gebouwd waardoor passagiers droog naar vliegtuigen kunnen lopen. Foto: Archief Jan Willem van Vliet

Investeerder stichting FB Oranjewoud neemt voor 1 euro de aandelen van de gemeente Groningen Groningen van Airport Eelde over. De stad had 26 procent van de aandelen van het vliegveld in haar bezit. Die stonden voor 1 euro in de boeken.

De gemeenteraad van Groningen besloot eind 2017 om een andere aandeelhouder te zoeken. Volgens B en W van Groningen moet FB Oranjewoud de ondernemersvisie inbrengen in de toekomstscenario’s die de aandeelhouders aan het maken zijn. De stichting staat niet achter de toekomstige investeringsplannen voor het vliegveld.

Het is voor het eerst dat de luchthaven gedeeld eigendom is van de overheid en bedrijven.

Essentieel

Bestuursvoorzitter Jorrit Volkers van de stichting FB Oranjewoud noemt het vliegveld een essentieel onderdeel van de Noord-Nederlandse infrastructuur en een voor Noord-Nederland belangrijke vestigingsfactor. ,,Bovendien is Groningen Airport Eelde een mogelijk goede aanjager van de werkgelegenheid in de regio.”

Het lijkt erop dat er voor het vliegveld niet veel verandert door de komst van een nieuwe minderheidsaandeelhouder. Het geld dat de gemeente had toegezegd aan Eelde blijft beschikbaar en de statuten van het vliegveld veranderen niet. De andere aandeelhouders zijn de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen en Tynaarlo. Ze zouden dit jaar een nieuw beleid vaststellen.

Wie is FB?

De stichting FB Oranjewoud is voortgekomen uit de verkoop van Friesland Bank aan de Rabobank. Met het vermogen dat met de overdracht werd verkregen, is de Stichting opgericht. Die heeft als doel het bevorderen van het sociaal, economisch en cultureel klimaat in Noord-Nederland.

Vanuit dit doel heeft de stichting – via een participatie BV – diverse deelnemingen in noordelijke bedrijven, zoals de uitgever van deze krant (NDC Mediagroep). De stichting wil bijdragen aan ondernemerskennis en het noordelijk ondernemersklimaat bevorderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu