'Fruitkweker uit Hooghalen vervalste contracten Portugese arbeiders'

Aardbeien. FOTO ANP

Fruitteler Sturing uit Hooghalen moet maandag voor de rechtbank verschijnen op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte.

De arbeidsinspectie deed in juli 2013 een inval bij aardbeien- en bessenteler Henk Sturing. Hij werd door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) destijds verdacht van het uitbuiten van tien Portugese seizoenarbeiders, merendeels vrouwen.

Zwijgen opleggen

Sturing heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Het OM liet lang in het midden of hij zou worden vervolgd. Pas afgelopen december werd de knoop doorgehakt. Volgens Sturing heeft het OM hem een schikkingsvoorstel gedaan. ,,Dat heb ik niet geaccepteerd. Ik moest 25.000 euro betalen en mocht daarna nooit meer over de zaak praten. Ik laat me door niemand het zwijgen opleggen.”

Onterechte verdachtmakingen

Het OM verdenkt hem ervan dat hij van mei tot en met september 2012 het wettelijk minimumloon omzeilde door arbeidscontracten te vervalsen. Sturing zegt dat hij de Portugese arbeiders juist meer betaalde dan nodig was. ,,De LTO heeft een uurtarief vastgesteld. Ik zat daarboven.” De teler erkent dat hij mogelijk een boekhoudkundige fout heeft gemaakt. ,,Dat is alles.” Sturing zegt dat zijn bedrijf zwaar te lijden heeft onder de onterechte verdachtmakingen. Hij hoopt via de rechtbank zijn naam te zuiveren. De zaak wordt behandeld in Almelo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu