Frustratie over traineren getuigenverhoren door christelijke top Noorse Broeders

De topmannen van de zogeheten christelijke-orthodoxe Noorse Broeders blijven het strafrechtelijk onderzoek naar miljoenenfraude door een van de ex-leidinggevenden uit Stadskanaal traineren en frustreren.

375.000 euro ging van Rendo naar de Noorse Broeders

375.000 euro ging van Rendo naar de Noorse Broeders

Dat kwam woensdag overduidelijk naar voren tijdens een regiezitting tegen verdachten Jonathan van der L. en zijn vriendin Frederique P.. Er ligt al geruime tijd een verzoek om de buitenlandse kerktop van Brunstad Christian Church (BCC), met tienduizenden leden in tientallen landen actief, te mogen horen over de miljoenenfraude door ex-lid Van der L.

De zaak, die draait om het verduisteren van miljoenen euro’s en zelfverrijking binnen een christelijke-orthodoxe sekte, loopt al sinds 2016. ,,En nog steeds zijn we niet bij een inhoudelijke behandeling”, verzuchtte de officier van justitie.

Pagedal Stadskanaal

Van der L. was ‘financieel topman’ van de geloofsgemeenschap Christelijke Gemeente Nederland (CGN), de Nederlandse tak van BCC met het hoofdkwartier in het Pagecentrum in Stadskanaal. Van der L. acteerde jarenlang in een web van bedrijven en stichtingen met vertakkingen naar diverse buitenlandse belastingparadijzen. Een deel van die ‘offshore-bedrijven’ heeft een overduidelijke link naar de Brunstad Christian Church (BCC).

Het is juist daarom dat het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van Van der L. ook de internationaal geestelijk leider van de geloofsgemeenschap, Kåre Johan Smith, wil horen. Dat is al eens gebeurd in de Verenigde Staten, maar vanwege zijn gezondheid kon dat verhoor niet volledig plaatsvinden. Daarvoor had hij zich ook al verzet tegen de getuigenissen.

Zowel de officier van justitie als de advocaat van Van der L. stak woensdag hun ongenoegen niet onder stoelen of banken. Volgens de officier frustreren de topmannen van de internationale kerk – die door sommigen als sekte wordt omschreven – de gang van zaken moedwillig.

Kwieke en actieve man

Volgens de advocaat van Van der L. speelt Smith een spelletje en duikt hij. Want de internationale sekteleider zegt dat hij vanwege zijn ‘medische conditie maar een beperkte bevraging aankan’. ,,Maar gelet op zijn publieke activiteiten in de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland en Noorwegen is hij zeer goed in staat om een verhoor te kunnen ondergaan.” De advocaat liet daarbij blijken dat er recente beelden van de kerkleider zijn. ,,Je kunt zien hoe kwiek en actief hij is. Hij staat langere tijd en is actief in de interactie.”

Datzelfde geldt voor de tweede man van BCC, Bernt Larsen. De officier van justitie heeft aangegeven dat Larsen niet als verdachte wordt gezien. Sterker, hij heeft een waarborg gekregen van het OM dat zijn verklaringen niet tegen hem gebruikt zullen worden.

Van der L. werd begin 2016 gearresteerd na aangifte van de geloofsgemeenschap. Hij zou miljoenen euro’s achterover hebben gedrukt. Onder meer van de goededoelenstichting Hippo Mundo Charity (HMC) uit Koekange en handelsbedrijf Kolme Tack uit Nieuw-Buinen. Deze stichting wil dat geld terug. Pikant aan deze hele zaak is dat Van der L. veel informatie heeft over het reilen en zeilen binnen CGN en de internationale tak. Info die hij mogelijk wil delen en daarmee uit de doeken wil doen dat de top van BCC en CGN zichzelf hebben verrijkt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu