Fusie Drentse cultuurorganisaties ICO, Scala en K&C weer een stap dichterbij

De drie directeuren. Van links naar rechts: Wytze de Vries (ICO), Marieke Vegt (K&C) en Thijs Torreman (Scala). Foto: ICO

De Drentse culturele organisaties Scala Centrum voor de Kunsten, ICO Centrum voor Kunst & Cultuur en Stichting Kunst & Cultuur (K&C) gaan vanaf 1 januari de handen ineenslaan.

Met de samenwerking willen de drie partijen onder meer vernieuwingen op het gebied van cultuuronderwijs doorvoeren.

Alle gemeenten in Drenthe zijn voor de zomer al geïnformeerd over de bestuurlijke fusie. De gemeenten zijn met name enthousiast over de uitwisseling van kennis op provinciaal en lokaal niveau. Na de fusie blijven de organisaties in hun huidige vorm bestaan.

Wat doen de drie organisaties precies?

Stichting Kunst & Cultuur (K&C) werkt met 38 medewerkers aan provinciale opdrachten op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie en organiseert jaarlijks een aantal grote evenementen als Oktober Kindermaand voor kinderen tot 13 jaar, Gekleurd Grijs voor senioren en projecten popmuziek en beeldende kunst. K&C werkt ook in de provincie Groningen.

Het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur is een advies-, netwerk- en projectorganisatie. De organisatie werkt samen met zelfstandige professionals en andere samenwerkingspartners en is actief in de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. Het ICO richt zich op het onderwijs en de amateurkunst. Daarnaast is het ICO initiatiefnemer van de Digital Art Factory (DAF) in Assen en Gieten en van Kunstbende Drenthe.

Scala Centrum voor de Kunsten is zowel binnen- én buitenschoolse cultuuraanbieder in diverse gemeenten in Drenthe en de kop van Overijssel. Zo’n 130 medewerkers verzorgen er lessen muziek, beeldende kunst, theater, dans en urban arts waarmee zo’n 32.000 kinderen en jongeren worden bereikt. Daarnaast bedient Scala bijna 2000 mensen in hun vrije tijd met individuele- en groepslessen, cursussen en projecten.

Cultuurmenu

ICO, Scala en K&C werken al samen in provinciale projecten als Cultuurmenu en Cultuureducatie met Kwaliteit voor basisscholen, het klassieke muziekevenement Symfonica in D, Kunstbende en het urban project Bridging the Gap. Het aantal projecten wordt de komende jaren mogelijk uitgebreid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu