Mensen die niet gevaccineerd zijn proberen toch een vaccinatiebewijs te krijgen. GGD Drenthe doet aangifte van fraude, Groningen is alert

De GGD Drenthe heeft enkele keren aangifte gedaan van fraude met vaccinatiebewijzen. De GGD in Groningen zegt extra scherp te zijn op fraudeurs die zonder prik toch een bewijs van een coronavaccinatie willen ophalen.

Malta weigert als eerste EU-land niet-gevaccineerden

Malta weigert als eerste EU-land niet-gevaccineerden ANP

De Drentse GGD deed meerdere keren aangifte nadat zij personen betrapten met een bewijs van vaccinatie dat niet echt was. Hoe vaak er exact aangifte is gedaan, is niet duidelijk. Zij houdt het bij ‘enkele gevallen’.

Bij deze vorm van fraude proberen mensen dit neppe bewijs geregistreerd te krijgen, door bijvoorbeeld bij een vaccinatielocatie te zeggen dat hun coronavaccinatie(s) online niet zou zijn verwerkt. In Groningen is dit nog geen enkele keer voorgekomen, zegt de GGD daar.

Zorgen over toename fraude

Bij de landelijke overkoepelende GGD GHOR zijn zorgen over toename van fraude met vaccinbewijzen. Er is door verscheidene GGD’s enkele tientallen keren aangifte gedaan van ruwweg twee vormen van fraude. De eerste is een vorm van bedrog zoals die ook al in Drenthe is geconstateerd.

Bij de ander proberen mensen priklocaties zonder inenting te verlaten, nadat zij een bewijs hebben gekregen. Dit bewijs wordt vervolgens wel omgezet in een geldige QR-code, terwijl deze persoon dus niet is gevaccineerd.

Extra scherp

In Drenthe is de GGD door deze fraudezaken extra scherp, zegt woordvoerder Laura Kroes. „Dit houdt in dat we zorgvuldig nagaan of alles klopt en daar waar dat niet zo is, geven we geen vaccinatiebewijs af.” Het gaat om een zeer kleine groep die heeft geprobeerd te frauderen. Om het in perspectief te zetten: aankomende week wordt de 500.000ste prik gezet in Drenthe. „Op heel veel plekken gaat het dus juist heel goed”, stelt Kroes.

In zowel Groningen als Drenthe is het weglopen na het verkrijgen van een vaccinbewijs simpelweg niet mogelijk, omdat alle vaccinatielocaties administratie en registratie pas doen ná de prik. Het komt dus ook niet voor, zeggen de noordelijke GGD’s.

Valse bewijzen online aangeboden

Online worden, onder andere op berichtendienst Telegram, valse vaccinatiebewijzen voor bedragen tussen de 150 en 300 euro aangeboden. Het gaat om vervalste documenten met daarop de data van de twee prikken en de badgenummers, die sterk lijken op originele papieren die iemand krijgt na vaccinatie. Of deze ook daadwerkelijk geleverd worden, is lastig te controleren.

Voor zover bekend zijn de verkopers van deze bewijzen nog niet achterhaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu