GGD Drenthe gaat vanaf maandag extra testen op corona

Foto ter illustratie. Foto: BSR Agency

De Drentse GGD breidt de capaciteit van het aantal coronatests fors uit. Maandag opent een ‘teststraat’ aan de Mien Ruysweg in Assen. Daar wordt op afspraak getest.

De teststraat is bedoeld voor zorgmedewerkers buiten de ziekenhuizen en kwetsbare groepen. Vanaf maandagmiddag kunnen mensen die tot deze groepen behoren en klachten hebben zich bij het kantoor van de GGD laten testen op corona.

Op afspraak

,,We richten ons op zorgpersoneel buiten de ziekenhuizen, zoals mensen in de verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. En natuurlijk blijven we de kwetsbare groepen testen, ook in de thuissituatie”, zegt woordvoerder Linda van der Heide van de GGD. Mensen die in aanmerking denken te komen kunnen vanaf maandag 08.00 uur bellen met de GGD, want voor het testen is een afspraak nodig.

Veel meer testen

De GGD denkt dat de teststraat de meest effectieve manier is om snel veel meer mensen te kunnen testen. ,,Eerder deden we alle testen alleen in de thuissituatie”, zegt Van der Heide. ,,Nu is er meer testcapaciteit in laboratoria en kunnen wij dus ook meer doen. Dan moet je wel nadenken over hoe wij het organisatorisch aankunnen”, zegt ze.

Het is de bedoeling dat het aantal uitgevoerde tests steeds verder oploopt. ,,Hoeveel tests we precies kunnen verwerken weet ik niet”, zegt Van der Heide. ,,Maar als het er nu vijftien zijn, zijn het er vanaf maandag honderd. Aan die omvang moet je denken.”

Plannen voor meer testlocaties in de provincie zijn er op dit moment niet. ,,Dit vergt veel van onze capaciteit. Daarom kiezen we voor deze werkwijze. En als mensen echt heel ziek zijn en Assen is te ver weg, dan blijft thuis testen mogelijk.” De resultaten van de Drentse teststraat gaan naar Certe. Binnen maximaal 48 uur volgt de uitslag.

Meer informatie over aanmelden voor de teststraat is maandag te vinden op de website van de GGD .

Bethesda

Bij het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen wordt sinds vorige week vrijdag ook extra getest. HuisartsLab en Huisartsenzorg Drenthe openden daar op de parkeerplaats een drive thru-teststraat, bedoeld voor zorgmedewerkers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu