GGZ Drenthe voor tonnen opgelicht, OM eist werkstraf en zes maanden cel tegen Alex B. uit De Wijk

Alex B. uit De Wijk hoorde donderdag bij de rechtbank Amsterdam 240 uur werkstraf en zes maanden cel voorwaardelijk tegen zich eisen wegens omkoping.

Volgens justitie heeft B. (52) zich verrijkt over de rug van GGZ Drenthe door een medewerker van de geestelijke gezondheidszorg drie ton smeergeld te betalen. Via de omgekochte medewerker kreeg B. lucratieve opdrachten van GGZ Drenthe.

Justitie eist een half miljoen euro ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ terug. Ook zou B. een ton schadevergoeding moeten betalen aan de organisatie wegens te veel gefactureerde uren.

Onderzoek naar verstandelijke vermogens Jaap V.

B. zou hebben samengewerkt met Jaap V. (61) uit Leusden, voormalig hoofd inkoop van Stichting Espria, waar GGZ Drenthe onder valt. Ook V. stond gisteren voor de rechtbank, maar tot een strafeis kwam het niet. Volgens zijn advocate is V. dementerend. Zijn verstandelijke vermogens zouden te zeer zijn aangetast om een eerlijk proces te krijgen.

De Amsterdamse rechters oordeelden na kort beraad dat eerst nader onderzoek moet worden gedaan door een deskundige naar de verstandelijke vermogens van de zichtbaar zieke V. De strafzaak tegen hem is daarom aangehouden. „Hij verdwaalt in zijn hoofd, hij begrijpt niet waar het over gaat”, aldus de advocate.

Volgens justitie heeft V. 344.203 euro aangenomen van Alex B. De mannen kenden elkaar goed, want ze waren vanaf 2004 enige jaren collega’s bij GGZ Drenthe.

Vooropgezet plan

B. ging in 2007 voor zichzelf werken en liet zich daarna bij de ggz inhuren als inkoopdeskundige, die ervoor moest zorgen dat de centrale inkoop van goederen en diensten veel goedkoper kon worden.

Volgens justitie hadden beide mannen het vooropgezette plan om de ggz geld afhandig te maken. V. – die als hoofd inkoop bleef werken bij de organisatie – accordeerde de facturen die B. indiende. Van de winstmarge kreeg V. de helft.

V. schreef facturen aan B., maar volgens justitie zijn die allemaal vals. De gefactureerde werkzaamheden zijn nooit verricht. Volgens justitie waren de gefactureerde uren bedoeld als rookgordijn voor de ‘kick-backbetalingen’ aan V., die zich intern ook hardmaakte voor uitbetaling van bonussen aan de ingehuurde B., wegens het halen van zijn targets.

B. zou ook valse leningsovereenkomsten hebben opgesteld om het smeergeld aan V. te verhullen. Ook schreef hij valse facturen om de Belastingdienst te tillen.

Volgens B.’s advocate Carlijn van Dijk heeft het bestuur in vrijheid gekozen voor het inhuren van B. Een financieel controleur van GGZ Drenthe tekende tientallen voorstellen van B. voor het besparen op de inkoopkosten en zag geen problemen. B. heeft tonnen belastingschuld en heeft zijn huis te koop gezet.

Nieuws

Meest gelezen

menu