GHB-koning uit Roden veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Jasper R. in de rechtbank. Tekening: Annet Zuurveen

De 38-jarige Jasper R. (38) uit Roden is woensdag door het Hof in Leeuwarden opnieuw veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor de voorbereiding van de productie van de partydrug GHB en verboden vuurwapenbezit.

Schoonmaakmiddel
Bij R. zijn in 2012 honderden vaten met in totaal 41.000 liter GBL gevonden. Volgens een getuige-deskundige op het gebied van synthetische drugs is dit middel het belangrijkste bestanddeel van de vloeibare partydrug GBH. R. erkende bij het hof vorige maand dat hij met zijn bedrijf Clean Magic op grote schaal heeft gehandeld in GBL met klanten in vooral Duitsland. ,,Ik verkocht het als schoonmaakmiddel. Er zijn mensen die het als partydrug gebruikten. Maar ik heb daar geen signalen van gekregen.”

Lees ook: 'Clean Magic had miljoenenomzet'

R. wordt gezien als de grootste GHB-dealer van Nederland. Hij verklaarde zelf dat hij gedurende enkele jaren 4,4 miljoen euro omzet heeft gemaakt met de -in zijn ogen legale- handel. Justitie ziet het als crimineel geld. Bij de verdachte uit Roden is ruim 966.000 euro in beslag genomen. Op last van het hof is dat verbeurd verklaard.

Hoge raad
De straf van het hof is gelijk aan het vonnis van de rechtbank van december 2013. Advocaat Anno Huisman heeft woensdag aangekondigd dat hij tegen het arrest van het hof in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Het Openbaar Ministerie wil R. ook de rest van het geld dat hij met zijn handel verdiend zou hebben, afpakken. Over die miljoenenontneming is binnenkort een regiezitting bij de rechtbank.  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu