Garantiesubsidie lijkt oplossing voor papierinzameling in Westerveld, raad hakt komende week knoop door

Oud papier levert de inzamelaars steeds minder op. Foto: Ivo van Peursem

Er lijkt een oplossing gevonden voor de problemen met de inzameling van oud papier in Westerveld. Naar verwachting zet de raad hier dinsdag het licht voor op groen.

De gemeente is bereid de inzamelaars in ieder geval volgend jaar een garantiesubsidie toe te stoppen. Daarmee zijn deze vrijwilligers verzekerd van een opbrengst van 40 euro voor elke ton papier. Eerder deze week leek een ruime meerderheid in de raad daarmee te kunnen instemmen. De PvdA wilde de regeling zelfs met terugwerkende kracht laten ingaan, zodat de inzamelaars er ook over dit jaar al van kunnen profiteren.

Komende dinsdag hakt de raad een knoop door.

Schoolreisjes blijven betaalbaar

Net als in veel andere gemeenten gaan in Westerveld scholen en dorps- en buurtverenigingen langs de deuren om het oud papier op te halen. Lange tijd leverde dat een aardige zakcent op. De scholen kunnen er uitjes van organiseren en schoolreisjes betaalbaar houden voor de ouders. ,,Wij kopen er ook nieuw speelgoed van voor de kleintjes en steken het geld in het opknappen van het schoolplein”, legde Karien Gruppen de raadsleden deze week uit. Zij is lid van de ouderraad van obs De Singelier in Diever.

De laatste jaren levert het oud papier evenwel steeds minder op. De marktprijs is al zo ver gedaald dat de ophalers na aftrek van de transportkosten amper nog iets overhouden. Nu hebben gemeenten ook belang bij de inzameling van oud papier, dat anders bij het restafval belandt.

Aparte container voor oud papier

Dit voorjaar wilde wethouder Henk Doeven (DSW) daarom de papierinzameling laten overnemen door de gemeente. Huishoudens zouden er een aparte container voor bij huis krijgen. Dat was tegen het zere been van de inzamelaars. Ook in de gemeenteraad klonk gemor, waarna Doeven snel inbond.

De wethouder denkt nu de oplossing te hebben gevonden in een garantiesubsidie. Ongeacht wat de ophalers van de papierverwerker vangen, zorgt Westerveld dat ze altijd 40 euro per ton overhouden. Dat kost de gemeente komend jaar naar schatting 136.500 tot 162.500 euro. De inzamelaars halen jaarlijks zo’n 1300 ton oud papier op.

Uiteindelijk betalen de inwoners van Westerveld de rekening door middel van een opslag op de afvalstoffenheffing.

Nieuw pleidooi voor Ja/Ja-sticker

Renate Masselink (VVD) staat ‘volledig’ achter de garantiesubisidie, zei ze. Anke Oosterhuis van Progressief Westerveld kan zich er ook in vinden. Tegelijk pleitte ze deze week opnieuw voor invoering van de Ja/Ja-sticker. Huishoudens die hem níet op hun brievenbus plakken, blijven gevrijwaard van ongeadresseerd drukwerk. Daarmee kan volgens Oosterhuis de hoeveelheid oud papier effectief worden teruggedrongen.

Ook Jan Henk Bruursema (Gemeentebelangen) steunt de invoering van de subsidie. Maar volgens hem kunnen de ophalers door ‘omgekeerd in te zamelen’ flink op de kosten besparen. ,,Burgers kunnen zelf hun papier naar een vaste container brengen. Zo doen we dat bij ons in Zorgvlied al.”

Alleen PvdA voor subsidie over 2020

De inzamelaars zelf hebben de gemeente gevraagd de garantiesubsidie ook over dit jaar toe te kennen. Wethouder Doeven voelt daar niet voor. In de raad kregen de ophalers wat dit betreft alleen steun van Jan Puper. Op de vraag van Renate Masselink hoe hij dat extraatje denkt te betalen, moest de PvdA-er het antwoord schuldig blijven.

De raad van Westerveld vergadert dinsdag vanaf 20.00 uur. De bijeenkomst is alleen online te volgen via een livestream op de website van de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu