Gasberaad moet voorkomen dat Drenten in 'Gronings moeras' terecht komen

Ko Vester van het Gasberaad Drenthe luistert aandachtig naar de adviezen van Annemarie Heite. Foto DvhN

Voorkomen dat Drentse gedupeerden van mijnbouwschade in een vergelijkbaar moeras terechtkomen als hun Groningse lotgenoten.

Dat is een belangrijk doel van het Gasberaad Drenthe, dat woensdagavond is opgericht in ’t Hof van Zuidlaren (Sprookjeshof). Het Gasberaad moet opkomen voor de gedupeerden van alle mijnbouwschade in Drenthe. Dan gaat het dus ook om olie- en zoutwinning.

Klijnsma bij Pauw en Jinek

Onlangs was commissaris van de koning Jetta Klijnsma in Loppersum te gast bij het praatprogramma Pauw en Jinek. Het ging over aardbevingen in Groningen en Drenthe. Klijnsma sprak van ‘kleine gasveldjes’, wat bij de lokale partij Leefbaar Tynaarlo verkeerd viel.

Leefbaar wilde vorig jaar al een Gasberaad oprichten en blies nu dit voornemen nieuw leven in. Een flink gesprek met Klijnsma, die al haar spijt betuigde over haar verkleinwoordjes, wordt de eerste daad.

Beraad moet politiek onafhankelijk zijn

Het beraad moet er zijn voor alle mensen die last hebben van aardbevingen of andere schade door mijnbouw hebben. Dan gaat het dus ook over olie- en zoutwinning. Raadslid John Franke van Leefbaar zit het Gasberaad voor. Een ander bestuurslid is voormalig Statenlid Ko Vester. Hij vertegenwoordigde twaalf jaar de SP, maar op het laatst de Onafhankelijke Partij Drenthe (OPD). Het beraad moet wel politiek helemaal onafhankelijk zijn.

De Groningse ervaringsdeskundigen Hiltje Zwarberg en Annemarie Heite gaven enkele adviezen mee. ,,Blijf in verbinding met de mensen’’, aldus Heite. ,,Ga je niet belangrijk voelen als je bij een minister aan tafel zit.’’ ,,Vertrouw nooit de NAM’’, zei Zwarberg.

House of Cards in Groningen

Heite wees nog op een onderzoek van RTV Noord. ,,Daaruit blijkt dat de bestuurders in Groningen er een potje van hebben gemaakt. Het is gewoon House of Cards. Bestuurders werken niet samen, gunnen elkaar niets. Zo moet het in Drenthe niet.’’

Franke, woonachtig in Zuidlaren, illustreerde waarom gedupeerden steun nodig hebben. ,,In Zuidlaren is ook schade geweest. De NAM deed een eerste bod voor de vergoeding, dat sommigen accepteerden. Anderen niet en kregen met een later bod soms drie keer zo veel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu