Gratis tampons kun je bij mfc De Spil in Gasselternijveen halen. Maar Drenthe heeft nog weinig afhaalpunten voor vrouwen met erg kleine portemonnee

De eerste menstruatieproducten zijn al afgehaald bij mfc De Spil in Gasselternijveen. Het dorpcentrum helpt met een afhaalpunt mee om de zogenoemde menstruatiearmoede te bestrijden.

Ook in Stadskanaal is een punt waar mensen menstruatiemateriaal kunnen afhalen. Het kan worden bevoorraad onder andere dankzij mensen die in de supermarkt materiaal doneren.

Ook in Stadskanaal is een punt waar mensen menstruatiemateriaal kunnen afhalen. Het kan worden bevoorraad onder andere dankzij mensen die in de supermarkt materiaal doneren. Foto: Harry Tielman

Als je moet rondkomen van een paar tientjes leefgeld in de week, moet je dikwijls pijnlijke keuzes maken: een brood of maandverband. Het leidt tot akelige situaties, bijvoorbeeld dat meiden maar niet naar school gaan wanneer ze ongesteld zijn. De laatste tijd zijn er veel acties gaande om dit te voorkomen.

Folderkast

Zo ligt er sinds begin deze maand materiaal klaar in de folderkast bij de ingang van De Spil. „Die kast staat vlak bij de ingang”, vertelt Anda Vonk, beheerder van De Spil. „Daar kun je het dus meenemen zonder dat iedereen het ziet.”

Vonk gaat er van uit dat deze voorziening in haar dorp in een grote behoefte voorziet, maar er is nog geen stormloop ontstaan. „We hebben de voorziening ook nog maar kort”, vertelt ze. „We hebben het via de gemeentelijke informatiekanalen en onze site aangekondigd. En we hebben de huisartsen, scholen, de voedselbank en andere instanties op de hoogte gesteld. Maar echt reclame moeten we er ook niet voor maken: het is niet de bedoeling dat mensen het materiaal gaan hamsteren. Ik verwacht dat na de vakantieperiode meer mensen hier gebruik van maken.”

Stichting Armoedefonds Nederland voorziet De Spil van het gratis menstruatiemateriaal. De stichting werkt er sinds eind vorig jaar, samen met allerlei lokale organisaties, heel hard aan om dit soort uitgiftepunten te realiseren . Begin dit jaar waren er 23 uitgiftepunten, nu zijn het er al 111. De Spil is het tweede punt in Drenthe, het andere zit in Coevorden. Alleen al in de stad Groningen zijn vijf uitgiftepunten gevestigd.

„Het is te gek voor woorden dat mensen geen menstruatiemateriaal kunnen betalen”, vindt Vonk. „Er is veel schaamte over het onderwerp. Daarom is het zo belangrijk dat mensen anoniem tampons en maandverband kunnen ophalen. Ze durven er bij de voedselbank vaak niet om te vragen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu