Gasteren krijgt geen paasvuur. Verzekeraars willen geen mogelijke schade dekken

Paasvuur Gasteren gaat niet door. Foto: Corné Sparidaens

Het bestuur van Vereniging Dorpsbelangen organiseert geen paasvuur, ondanks de vergunning die de gemeente heeft afgegeven. Dat maakte de stichting zondag bekend.

Het paasvuur op eerste Paasdag in Gasteren zal niet doorgaan, vanwege de strenge voorwaarden die de gemeente Aa en Hunze bij de eenjarige ontheffing stelt. Degene die ontheffing aanvraagt moet zelf zorgen voor een dekkende WA-verzekering ‘die de gemeente vrijwaart tegen alle aanspraken van derden voor genoemde schade’.

Maar volgens Dorpsbelangen is dat helemaal niet mogelijk. In hun nieuwsbrief laten zij weten: ‘Na contact met onze tussenpersoon blijkt dat onze verzekeraar onder geen beding mee wil werken en we dus niet verzekerd zijn voor het paasvuur.’ Daarop schreef de organisatie andere verzekeringsmaatschappijen aan. Maar bij geen enkele maatschappij kan de stichting een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor het paasvuur.

Wat dit betekent voor andere paasvuren in de gemeente is nog niet bekend.

Einde van ‘lange traditie’

Volgens het stichtingsbestuur kan dit het einde betekenen van een lange traditie. Die geschiedenis van het paasvuur in Gasteren werd deze week zelfs nog uitgebreid beschreven door Piet Jansen van de werkgroep Historisch Gasteren.

Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat het paasvuur dertig jaar geleden nog landelijke aandacht kreeg, toen het dorp in opstand kwam nadat Het Drentse Landschap de toegang naar de traditionele paasbult aan de Oudemolenseweg afsloot door het graven van een greppel. De paasbult kan door natuurimpact en onveiligheid niet op die plek blijven. Over de jaren is de locatie vaker veranderd.

Nieuws

menu