Gay Pride in Meppel: ‘Veel leuker dan in Amsterdam’

Feesten tijdens de eerste Gay Pride op de Mokumdag in Meppel. foto gerrit boer

Dragqueens, roze ballonnen en veel prosecco. Meppel vierde donderdag haar eerste Gay Pride tijdens de Mokumdag met twee boten en veel publiek.

Blonde lange krullen, een paars torselet met glitters en een goeie maquillage. En dan gaat haar mond open en buldert een zware mannenstem: ‘Opschieten!’ De dragqueens wachten bij Bleekerseiland in Meppel tot iedereen zich geïnstalleerd heeft op de boot. Er komt een man in een roze shirt door het publiek aangerend. Als hij er is, kan het feest losbarsten: de allereerste Gay Pride van Meppel. Met twee boten: de Vereeniging III en de Mariana.

Flip, flop, geregeld

Spontaan ideetje van cafébaas Jaap de Boer van Herberg ’t Plein. De travestieten uit Amsterdam staan elk jaar al in de Woldstraat op de eerste Donderdag Meppeldag, de Mokumdag. Maar waarom niet wat extra’s doen? Op maandag bedacht, bruggenwachters en de burgemeester gebeld. Flip, flop, geregeld. ,,Dat heb ik het liefst, dat een idee zo snel mogelijk praktijk wordt. Anders komen er te veel regeltjes, het moet spontaan blijven’’, zegt De Boer.

De Amsterdamse marktdame Rietje Blokzijl straalt. ,,Dit is ongelofelijk. Veel leuker dan in Amsterdam. Het is losser en de mensen zijn zo lief’’, zegt ze. Ze komt al heel wat jaren op de Mokumdag. Dit jaar zijn er dertig bussen vol Amsterdammers op het evenement afgekomen. Het is ’s ochtends al gezellig druk in het centrum.

Kritiek

De mensen aan de kade zijn iets minder uitbundig dan de diva’s op de boot, maar van binnen net zo enthousiast. Ze genieten van de Gay Pride en snelwandelen onder veelkleurige paraplu’s mee met de boot. ,,Ze hebben de smaak nu te pakken’’, denkt de Meppeler journalist Ton Henzen. Hij weet zeker dat het volgend jaar een groter gevolg krijgt. Een Ajax-fan uit Meppel staat sceptisch aan de kade. ,,Ik heb er niet zoveel mee.’’

De Boer kreeg online flinke kritiek op zijn spontane idee. Hij noemde de dragqueens op de boot: ‘hilarisch straattheater’. Die uitspraak viel verkeerd bij een deel van de homogemeenschap. Op Facebook sprak Ricardo Brouwer, een presentator uit Brabant die door het hele land werkt, schande van de Gay Pride in Meppel. ,,Homo’s worden gebruikt als circusaapjes. De Gay Pride is liefde vieren terwijl je vecht voor emancipatie en acceptatie. Tenzij jouw schipper onze strijd ziet als ‘iets grappigs’.’’ Hij kreeg meer dan tweehonderd reacties. De helft van mensen die zijn mening delen, een ander deel steekt de cafébaas juist een hart onder de riem.

Halve Douglas

Voorop de boot staat een dame met een knalroze pruik, roze roesjesjurk, 16 centimeter hoge hakken en een halve Douglas op het gezicht. Armen wijd en zingen maar: ,,Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, al zou je dat willen.’’

Zelfs de sceptische Ajacied zingt stiekem mee.

Nieuws

menu