Gearresteerde boer vanuit politiecel in Assen: 'De kinderen zitten hier gewoon tussen de volwassenen'

Foto: DVHN

De boeren die woensdagochtend in een boerderij bij afvalverwerker Attero in Wijster werden aangehouden, zijn overgebracht naar het politiebureau in Assen. De politie meldt dat er zo'n vijftig mensen zijn aangehouden. ,,Er zijn ook kinderen van een jaar of 13 aangehouden", zeggen boeren.

,,Die kinderen zitten hier gewoon tussen de volwassenen. Heel apart en volgens mij mag dat niet eens’’, laat een van de aangehouden boeren vanuit de cel desgevraagd weten. ,,Ik weet niet op grond waarvan we zijn aangehouden. Geen idee. Maar we worden straks verhoord en dan zullen we het wel horen.’’

In Drenthe, Groningen en Friesland is het niet langer toegestaan te protesteren met tractoren. Dit omwille van de veiligheid, zo hebben de noordelijke Veiligheidsregio’s besloten. De boze boeren, die vanmorgen vroeg afvalverwerker Attero in Wijster blokkeerden, waren wel met groot materieel uitgerukt.

'We hebben ons keurig gedragen'

Opvallend is dat de boze boeren pas werden aangehouden, nadat ze de blokkade zelf hadden opgeheven en overleg voerden in een nabijgelegen boerderij.

De aanhoudingen in de boerderij, die vanaf de openbare weg gedeeltelijk waren te volgen, verliepen zonder slag of stoot. ,,We hebben ons keurig gedragen en geen weerstand geboden.’’

De boeren hadden gekozen voor Attero, omdat de afvalverwerker in hun ogen de grootste uitstoot van stikstof heeft in drenthe. ,,Hier wordt afval uit heel Europa verbrand,’’ aldus een van de gearresteerde boeren.

Nieuws

Meest gelezen

menu