Gebulder bij de kazernepoort in Havelte, tientallen zware gevechtsvoertuigen rijden naar oefening

Ruim twintig grote militaire voertuigen vertrokken vanmorgen vroeg vanuit Havelte richting Amersfoort. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte doen mee aan een grote oefeningen genaamd Zebra Sword.

,,We gaan twee weken lang oefenen op de Leusderheide”, vertelt commandant Maikel Vrenken. Een grote stoet met voertuigen op rupsbanden verlaat rond acht uur vanmorgen de kazerne in Havelte. De CV90 gevechtsvoertuigen worden van begin tot eind begeleid door motorrijders van de Koninklijke Marechaussee.

,,Het gaat in totaal om twintig voertuigen. Het gebeurt niet vaak dat we die over zo’n afstand over de openbare weg verplaatsen. Als we naar een oefening in Duitsland gaan, gebeurt dat vaak met de trein.”

Een grootschalige oefening die gepland was in Duitsland ging door de maatregelen om het coronavirus in te dammen niet door. ,,Daarom is ervoor gekozen om deze oefening nu in Nederland te houden”, aldus de commandant. Aan de oefening, die tot 11 november duurt, doen vier landmacht-brigades mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu