Gedeputeerde springt in de bres voor Drentse schapen: de wolf mag er niet ongelimiteerd zijn tanden in zetten

De wolf is een mooi dier, maar moet wel van de Drentse schapen afblijven. Foto: Shutterstock

„Drenthe zonder schapen kan ik mij niet voorstellen.” Dat zegt gedeputeerde Henk Jumelet (CDA), die pleit voor een ‘gecontroleerd beheer’ van de wolf in Drenthe.

De gedeputeerde verklaarde dit woensdag in een Statencommissie op vragen van Anry Kleine Deters (D66) en Thea Potharst (Partij voor de Dieren). Jumelet wees er op dat de wolf een beschermde diersoort is en dat er dus weinig tegen de aanwezigheid van het roofdier te ondernemen is.

Dichtbevolkt land

Maar in een dichtbevolkt land als Nederland is het volgens hem niet wenselijk om de wolf helemaal de vrije hand te geven. Daarom wil hij in nationaal en in Europees verband de discussie aan gaan over gecontroleerd beheer. Hij wilde echter niet in de mond nemen dat er nu gewoon jacht op de wolf gemaakt moet worden.

Halve ton voor schapenhouders

De provincie maakte vorige maand al bekend dat er 50.000 euro beschikbaar is voor schapenhouders, waarmee ze maatregelen kunnen nemen om hun dieren te beschermen tegen wolven, bijvoorbeeld door wolfwerende rasters aan te schaffen. Ook leent de provincie dergelijke materialen uit.

„Maar het is goed om daarnaast ook na te denken over de consequenties van meerdere roedels in Drenthe”, zegt Jumelet. „Het gaat om gecontroleerde aanwezigheid van de wolf.”

Coronacrisis brengt vertraging

Kleine Deters wilde weten hoe het gaat met de maatregelen om de schapenhouders te helpen. Ook vroeg ze zich af of de 50.000 euro wel voldoende is. Volgens Jumelet is het nog niet van concrete maatregelen gekomen, omdat er nog een commissie aan het werk gaat om de schapenhouders te adviseren welke maatregelen ze het beste kunnen nemen. Door de coronacrisis is dit werk vertraagd. Dit leidde tot teleurstelling bij Kleine Deters, maar Jumelet hoopt voor de zomer met concrete afspraken te komen.

Nieuws

Meest gelezen

menu