Schaap gedood in Exloo. 'Zoiets nog nooit meegemaakt'

,,Ik woon al jaren in Exloo, maar zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus interim-bestuursvoorzitter Kees van Wijngaarden van Stichting Schaapskudde Exloo. Zondagmiddag ontdekte een van de vrijwilligers van de stichting een dood schaap in een weiland aan de Nieuwe Veldkampsweg in Exloo.

Het gedode schaap.

Het gedode schaap.

Het dier was de ogen uitgestoken en had steekwonden in de buurt van de geslachtsorganen. Vermoedelijk is er een mes gebruikt, maar onderzoek moet dit nog uitwijzen. Stichting, herders en vrijwilligers zijn er behoorlijk van geschrokken. ,,Het is gewoon raar dat zoiets gebeurt.”

Het dier werd zaterdagmiddag samen met een deel van de kudde uitgezet in het weiland. Volgens Van Wijngaarden was de kudde opgedeeld: gedekte exemplaren in de schaapskooi in hartje Exloo en de niet gedekte beesten kregen een plek in het omrasterde buitenverblijf.

Van Wijngaarden: ,,Geen net dus, maar een degelijke omheining met flink wat stroom er op. Dat maakt dit geval ook zo opmerkelijk. Iemand moet zich moedwillig toegang hebben verschaft tot dit stuk land.” Een dier kan het vanwege het hoge gaaswerk niet zijn geweest, meent de voorzitter.

Onderzoek

Of de dader een mes heeft gehanteerd, staat nog niet voor honderd procent vast. ,,Een van onze vrijwilligers heeft in ieder geval dat vermoeden. De afrastering is verder niet voorzien van prikkeldraad, dus het dier kan zich daaraan niet verwond hebben.” Om de exacte doodsoorzaak te achterhalen, wordt het lijk nog nader onderzocht. Het is Van Wijngaarden niet bekend wanneer de uitslag wordt vrijgegeven.

De stichting gaat vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen nemen. ,,Ik zou niet weten wat. De dieren lopen gewoon buiten. Wat kun je meer doen dan het plaatsen van een goede omheining? Een alternatief is het onderbrengen van alle schapen in de kooi. Maar dan nog. Daar komt iemand met vreemde ideeën ook wel binnen.”

De stichting heeft aangifte gedaan. Via social media worden mogelijke getuigen opgeroepen om zich te melden bij de politie. Volgens een woordvoerder is dat nog niet gebeurd.

Schapenpark

Dit is niet de eerste tragedie met schapen die plaatsvond in de gemeente Borger-Odoorn. Afgelopen voorjaar werden enkele schapen in het Schapenpark van Odoorn (geen onderdeel van de Exloër kudde) met bijtwonden aangetroffen. Ook raakten er rond de vijftig lammeren zoek. Na DNA-onderzoek van de wonden bleek het te gaan om een wolf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu