Gedoe tussen visboeren Gieten: Van der Linde dreigt standplaats te verliezen door klacht van concurrent én fout van gemeente Aa en Hunze

Het is hommeles tussen de visverkopers in Gieten en de gemeente Aa en Hunze. Jonathan van der Linde kreeg de standplaatsen van voormalig visverkoper Anne Wolf, maar raakte ze kort daarop ook weer kwijt. De oorzaak: bezwaren van concurrerende vishandel Ensing.

Visboer Jonathan van der Linde (22) kreeg standplaatsen in Gieten, die hij korte tijd later weer verloor.

Visboer Jonathan van der Linde (22) kreeg standplaatsen in Gieten, die hij korte tijd later weer verloor. Foto: Jaspar Moulijn

Aan de keukentafel in Oldebroek zit de 22-jarige Jonathan van der Linde met zijn ouders Tienette en Jan. Samen hebben zij een familiebedrijf met meerdere viswagens en zo’n veertig standplaatsen waarvan veel in Drenthe, zoals in Roden, Ruinen, Beilen, Borger, Dwingeloo en Havelte.

Recent zag de familie kans om ook in een aantal dorpen van gemeente Aa en Hunze voet aan wal te krijgen. Jonathan kocht een nieuwe viswagen voor 120.000 euro en wilde daarmee de standplaatsen van Vishandel Wolf overnemen in Rolde, Gasselternijveen en Gieten. Die kreeg hij aanvankelijk ook.

Maar de vis bleek duur betaald: visboer Ron Ensing, die op donderdag altijd op de Gieter weekmarkt staat, diende een klacht in bij de gemeente. De bezwarencommissie van Aa en Hunze gaf Ensing gelijk.

Verkeerde procedure

Het probleem: de gemeente had deze vergunning voor twee dagplaatsen openbaar moeten aanbesteden en moeten loten bij meerde belangstellenden. Er is sprake van een ‘schaarse’ vergunning, omdat er geen onbeperkt aantal visboeren kan staan. Bovendien had de gemeente de vergunning niet oneindig mogen verstrekken. Jonathan wordt tot 31 december met zijn nieuw aangekochte kraam gedoogd. Daarna is dat nog onzeker.

Nieuws

menu