Geen Drents Californië meer, maar de naam Echtenstein keert terug in Nieuw-Amsterdam

Drents Californië. Zo werd Nieuw-Amsterdam in de hoogtijdagen van de turfwinning genoemd. Van alle kanten kwamen arbeiders naar het gebied en kapitaalkrachtige ondernemers bouwden prachtige villa’s. Een van die villa’s heette Echtenstein. Vlak bij de plek waar eens dit riante onderkomen stond, gaat een appartementencomplex verrijzen met dezelfde naam.

De villa Echtenstein stond tussen 1877 en 1937 in Nieuw-Amsterdam. In 1888 werd het pand belaagd door woedende arbeiders.

De villa Echtenstein stond tussen 1877 en 1937 in Nieuw-Amsterdam. In 1888 werd het pand belaagd door woedende arbeiders. Foto: Collectie Dorpsarchief Nieuw-Amsterdam/Veenoord

Projectontwikkelaar Jorgen Kruit draait er niet omheen. Hij vond het oude Echtenstein werkelijk een prachtig gebouw. Nee, hij heeft het nooit in het echt gezien. Alleen op oude ansichtkaarten en foto’s. Toen Kruit werd geboren, was het oude Echtenstein al 51 jaar verdwenen. In 1937, midden in de crisisjaren, werd het pand met de grond gelijk gemaakt. De villa stond daarvoor enige tijd te koop, maar niemand hapte toe. ,,Doodzonde dat zo’n karakteristiek gebouw is gesloopt. In deze tijd was het ongetwijfeld een monument geweest en had het een beschermde status gehad’’, zegt Kruit.

Nieuws

menu