Geen Zuidlaardermarkt? Dan maar trouwen! Voor oliebollenkoning Gouke en Claudia werd het een dag om nooit te vergeten

De derde dinsdag in oktober is altijd bijzonder voor de 57-jarige Gouke Sipkema. Dit jaar helemaal, want hij is nu getrouwd met Claudia Hoogenberg (45).

Ze zijn vrolijk, want ja, wat moet je anders? Claudia en Gouke maken maar het beste van hun huwelijksdag. Ze laten zich door twee paarden uit de stal van Willy van Delden uit Noordlaren van de Brink in Zuidlaren naar het gemeentehuis in Vries rijden. Zijn er toch nog paarden in het dorp, op de dag dat normaal gesproken de Zuiderlaardermarkt zou moeten plaatsvinden.

Huwelijk uitgesteld

„We zouden eerst op 26 juni trouwen, maar dat werd niks”, blikt Gouke terug. „Toen hebben we het uitgesteld naar 21 januari. Maar vervolgens gelastte de burgemeester der Zuidlaardermarkt af. Toen dachten we: dan trouwen we toch op 20 oktober?”

Gouke is, zegt hij, bijna letterlijk geboren op de Brink in Zuidlaren. Heeft altijd een oliebollenkraam op de Zuidlaardermarkt. En alweer jarenlang feesttent Welte voor de Rabobank. „Ik ben dus helemaal vergroeid met de markt. Daarom vind ik het wel bijzonder om op deze markt te trouwen.”

Paarden onrustig

Gouke en Claudia laten zich onder het toeziend oog van ceremoniemeester Albert Tolner filmen en fotograferen voor het beeld van de Zuidlaardermarkt. Intussen is het druk in het dorp, zoals op elke dinsdag. Paarden zijn er echter verder niet te zien. Dat er iets niet klopt, lijkt het span paarden van Van Delden haarfijn aan te voelen. Een van de paarden is onrustig en lijkt telkens uit te glijden. Dan stappen Claudia en Gouke maar in de koets.

Ze rijden naar Vries om zich daar te laten trouwen. En dan? Gewoon maar naar huis, zegt Gouke. „We nemen daar nog wel een kop koffie.” Meer wordt het niet in coronatijd.

Gouke en Claudia blijven gezelligheidsmensen. Wanneer de coronacrisis voorbij is, komt er een grote feesttent in het dorp voor duizend gasten. Dan viert het kersverse bruidspaar alsnog dit huwelijk op de derde dinsdag van oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu