Voor het eerst sinds de oorlog geen Zuidlaardermarkt: 'Weet jij ergens nog een paard te koop?'

Geen paarden en pony’s, geen kermis en geen warenmarkt op de derde dinsdag in oktober. De Zuidlaardermarkt gaat voor eerst sinds de oorlog niet door.

Zuidlaardermarkt 2019.

Zuidlaardermarkt 2019. Foto: Corné Sparidaens

Het is rustig op de Brink Zuidzijde. Het gras ligt er ongeschonden bij, er liggen volop eikels en bladeren op de grond. Onder de oude bomen hadden deze derde dinsdag in oktober normaal gesproken honderden paarden en pony’s gestaan, waren handelaren druk aan het handklappen en schuifelde het volk langs de paardenkonten.

Maar er is geen Zuidlaardermarkt dit jaar. Corona gooit roet in het eten. Geen dieren, geen warenmarkt van 4 kilometer lang, geen kermis en geen tienduizenden mensen op de been in het dorpscentrum.

Prins Claus

Het is voor het eerst sinds 1944 dat de markt niet doorgaat, zegt marktmeester Jaap Mellema. ,,In 2002 is de markt een dag uitgesteld vanwege de begrafenis van prins Claus.”

Voor Mellema is het een vreemde week. Normaal draait hij een tropenrooster. ,,Lange dagen met weinig nachtrust. Hoewel we werken met draaiboeken is er altijd wel wat te doen. Paardenhandelaren en kooplieden die bellen of er nog een plekje vrij is, dat soort zaken.”

De gemeente Tynaarlo loopt 150.000 euro mis aan inkomsten van de Zuidlaardermarkt. Maar daar staat tegenover dat ze 130.000 euro minder aan kosten maakt.

Meer dan vijftig jaar op markt

Jacob Boddeveld (90) uit Zuidlaren komt al meer dan vijftig jaar op de Zuidlaardermarkt. Dat is niet vreemd, want de paardenhandelaar woont er pal tegenover. ,,Elk jaar sta ik er met een aantal paarden. Ik heb meestal dezelfde klanten. Dit jaar zou ik met een paar pony’s op de markt staan. Maar helaas, die gaat niet door.”

Boddeveld is nog op zoek naar een paard voor zijn koets. ,,Die had ik anders op de markt gekocht”. En nu? ,,Via Marktplaats, maar dat vertrouw ik niet. Je kunt een paard niet vanaf een plaatje kopen. Weet jij er nog één?”

Vorig jaar verkocht Boddeveld nog zeven paarden op de Zuidlaardermarkt. ,,Ik had darmkanker en dacht: ik ga dood. Dus moest ik mijn paarden kwijt. In het ziekenhuis in Assen wilden ze me niet meer opereren gezien mijn leeftijd, maar in het UMC Groningen wel. Ze hebben een stukje uit mijn dikke darm gehaald en de boel weer aan elkaar genaaid. Ik ben er nog en het gaat aardig goed. Ik voel me geen 90. Ik stop pas als ik niet meer kan lopen.”

Zuidlaarderbol

Bij de Zuidlaardermarkt hoort de Zuidlaarderbol. Banketbakkerij Hovius maakt ze al decennialang, volgens geheim recept. Normaal in deze tijd staat bakker Herman Ligthart de hele dag Zuidlaarderbollen te bakken. Nu niet. ,,We doen normaal zo’n 10.000 stuks per jaar, nu 2500. We beginnen maar eerder met het maken van borstplaat en chocoladeletters, voor Sinterklaas.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu