Geen aanwijzing voor import corona via overvolle vakantieparken: 'Toeristen brengen virus niet mee naar Drenthe'

Toeristen zorgen niet voor meer coronabesmettingen in Drenthe. ,,We hebben daar niet of nauwelijks signalen voor”, zegt Ivar van Dijk, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Drenthe.

Ivar van Dijk, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Drenthe.

Ivar van Dijk, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Drenthe. Foto Archief DVHN/Marcel Jurian de Jong

Nederland houdt grotendeels vakantie in eigen land en het liefst op een plek waar corona weinig voorkomt. In het Noorden dus. In Drenthe is het aantal besmettingen laag: totaal 555 positief geteste personen. De campings en vakantieparken in de recreatieprovincie zitten niet voor niets vol.

Hoewel werd gevreesd dat de golf toeristen een toename van het aantal coronagevallen met zich mee zou brengen, lijkt dit nog niet het geval. Dat baseert GGD-arts Van Dijk op eigen bevindingen en de cijfers ondersteunen dit.

Wel getest, niet geregistreerd in Drenthe

Toeristen met coronaverschijnselen in Drenthe worden wel in provincie Drenthe getest, maar als ze positief zijn wordt dat bij de GGD in hun eigen regio geregistreerd. Zo is het landelijk geregeld. Drenten die uit het buitenland van vakantie terugkomen lijken het virus nauwelijks mee naar huis te nemen, gezien de geringe stijging van het aantal besmettingen tot nu toe deze zomer.

Sinds juli is het aantal besmettingen in Drenthe gestegen met 21, variërend van nul tot drie per dag. Vorige week waren er vier positief getesten, een week eerder tien. Twee personen zijn vorige maand in opgenomen in het ziekenhuis.

Pieken van 500 per dag

Het aantal testen is de afgelopen twee maanden drastisch toegenomen, nadat iedereen met (lichte) klachten zich kan laten testen en de capaciteit is opgeschaald. ,,We hebben nu pieken van meer dan vijfhonderd testen per dag in Drenthe. Die pieken lagen voorheen op tweehonderd per dag”, zegt GGD-arts Van Dijk. Meer testen maakt de kans op positief geteste personen groter, maar het aantal coronagevallen in Drenthe loopt sinds juni niet drastisch op.

In totaal zijn ruim 15.000 mensen bij de GGD Drenthe getest op corona, waarvan 555 positief. Er zijn in totaal 119 Drenten in het ziekenhuis opgenomen geweest en 41 mensen zijn overleden. De laatste Drentse coronapatiënt overleed medio juni.

Meer testcapaciteit

De vraag naar testcapaciteit blijft toenemen en de GGD Drenthe breidt zijn capaciteit daarom donderdag uit. Bij de brandweerkazerne in Emmen komt net als in Assen een permanente teststraat. De mobiele testfaciliteit in Emmen verhuist dan naar Zuidwest-Drenthe.

De GGD Drenthe zet voor corona ruim vijftig fte (voltijdbanen) in. Normaal bestaat het team infectieziektenbestrijding uit negen mensen. Vooral met het bron -en contactonderzoek, om contacten van positief geteste personen op te sporen en te benaderen, zijn veel medewerkers bezig. ,,Dat vergt veel tijd, gemiddeld acht uur voor een positief getest persoon”, aldus Van Dijk.

Studenten

De GGD Drenthe zet veel studenten in voor testen en het bron- en contactonderzoek. ,,We proberen voor de lange termijn meer mensen met ervaring aan te nemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu