Geen bezwaren ingediend tegen sluiten afslagen N34 bij Odoorn en Emmen-Noord

Zo gaat de nieuwe aansluiting ter hoogte van Klijndijk er uit zien. Beeld: Provincie Drenthe

Bij de provincie Drenthe zijn geen bezwaren binnengekomen op het ontwerpbesluit om de afslagen Emmen-Noord en Odoorn aan de N34 te sluiten.

Dat meldt een woordvoerder van de provincie. Tegen die laatste stap konden inwoners in juni en juli nog bezwaar aantekenen, maar dat is niet gebeurd.

Het opheffen van beide afslagen houdt verband met de plannen voor de aanleg van een nieuwe ongelijkvloerse kruising ter hoogte van de Slenerweg, tussen ’t Haantje en Klijndijk. Bij Klijndijk komt tevens een parallelweg tussen het nieuwe knooppunt en de Odoornerweg en een fietspad langs de Slenerweg. Bij de afslag Odoorn wordt de huidige parallelweg (Borgerderweg) richting Exloo heringericht en voorzien van een apart fietspad. De carpoolplaats bij de aansluiting Odoorn vervalt. Alle werkzaamheden staan gepland voor volgend voorjaar.

Bittere smaak

De komst van de nieuwe aansluiting gevoelig bij sommige Klijndijkers. Zorgboer Wilco Pouwels (zijn bedrijf vangt kinderen en jongeren met geestelijke problemen op) heeft aan het nieuwe kruispunt een zeer bittere smaak in de mond overgehouden. Hij moest tegen zijn wil 600 meter grond afstaan aan de provincie.

Pouwels vocht dit tot de laatste snik aan, maar na een vorig jaar ingezette onteigeningsprocedure moest hij de handdoek in de ring gooien. In april werd deze afgerond. Inmiddels heeft Pouwels hiervoor een vergoeding gekregen. Maar om te stellen dat alles op deze manier goed is afgerond voor hem: nee.

Vertrekken

,,Ik vind het heel flauw. Ik heb gewoon het gevoel dat dit hele verhaal er is doorgedrukt. Je kunt op geen enkele manier winnen.” De zorgondernemer overweegt daarom om te vertrekken. ,,Onze paardenactiviteiten zijn langs die weg. Qua verkeer valt het nu nog wel mee, maar in de nieuwe situatie kan ik de kinderen daar niet langer laten paardrijden.”

Concreet heeft hij nog geen nieuwe plek op het oog, maar is het wel de bedoeling dat het in de omgeving van Klijndijk zal zijn. ,,De kinderen die ons aandoen wonen allemaal in de buurt. Dus ik kan niet te ver weg.”

Over een ding zijn provincie en Pouwels het nog niet eens en dat zijn de kosten voor het verplaatsen van de omheining en de paardenbak voor het gewraakte stukje land. Daarom staan beide partijen deze maand nog voor de rechter.

Onzinnig besluit

Ook voorzitter Relly Blokzijl van Veilig Emmen Noord heeft de gang van zaken met lede ogen aangezien. De stichting streed tot aan de Raad van State toen tegen de komst van de aansluiting bij de Slenerweg. De afslag Emmen-Noord was in hun ogen een beter alternatief. De stichting vreest namelijk een toename van het verkeer naar Klijndijk met overlast en meer onveiligheid tot gevolg. Zeker nu de Melkweg in de dorpskern ook al wordt opgewaardeerd. ,,Het is en blijft een onzinnig besluit”, vindt hij nog steeds.

Sinds de Raad van State het laatste oordeel in het voorjaar van 2019 over de kwestie heeft geveld, staat de stichting in de slaapstand. ,,Legaal gezien hebben we alles gedaan wat we konden. Je kunt de barricaden nog op of ordinaire dingen gaan doen, maar dat is nooit onze stijl geweest. We doen dit op een nette manier. Nu alle middelen zijn uitgeput, leggen we ons er bij neer.” De stichting heft zichzelf daarom op, zodra de eerste schop de grond in gaat.

Nieuws

Meest gelezen

menu