Geen deal tussen gemeente Emmen en Bryan

Foto: Archief DvhN

Anderhalf jaar nadat de gemeente Emmen het terrein van Willy Bryan in Klazienaveen voor de tweede keer leeghaalde, staan beide partijen nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Volgens Bryan en zijn advocaat Constantijn de Lange is de gemeente Emmen in 2014 veel te voortvarend te werk gegaan door het terrein van Bryan aan de Dordsedijk voor de tweede keer leeg te halen. De gemeente nam destijds onder meer houten pallets en een hekwerk mee. De gemeente verwachtte veel meer aan te treffen, maar Bryan had kort daarvoor al zelf maatregelen genomen en oude landbouwvoertuigen, aanhangers en oud ijzer verwijderd.

Propvol machines

Bryan zette in het verleden zijn terrein propvol met allerlei machines en stalde ook spullen in de berm. Volgens de gemeente heeft het perceel een agrarische bestemming en dus handelde Bryan met zijn machinehandel in strijd met de regels. Omdat Bryan zelfs niet in actie kwam toen er werd gedreigd met dwangsommen, liet de gemeente het terrein begin 2011 leegruimen. Volgens de gemeente werd er zo'n 280 ton oud ijzer, 35 ton asbest, 100 ton bouw- en sloopafval en 40 ton oude banden verwijderd.

Daarna zette Bryan na verloop van tijd weer spullen op zijn perceel. ,,Dan moet je denken aan enkele tractoren, materialen voor het bouwen van een paardenstal en een hekwerk. Materialen die in mijn beleving prima binnen de agrarische bestemming vallen'', zegt De Lange. Van een machinehandel was toen volgens hem ook geen sprake meer. Toch kwam de gemeente in 2014 weer met een opruimingsdienst langs. ,,De situatie was totaal niet te vergelijken met die in 2011. Maar toch werd ook dit keer alles meegenomen, zelfs brandhout en een kratje. Meneer Bryan voelt zich onbegrepen en anders behandeld dan andere mensen in de gemeente Emmen'', aldus De Lange onlangs bij de Emmer bezwarencommissie.

Niet hobbymatig

Volgens de gemeente stond zij ook in 2014 wel degelijk in haar recht. ,,De opslag dijde naar verloop van tijd weer uit en dat wilden wij niet. Dit hebben wij aangegeven, ook dat het gebruik zo niet strookte met het bestemmingsplan'', aldus de betrokken ambtenaar. Volgens hem betoogde Bryan zelf eerder bij een rechtbank dat hij een loonbedrijf had, en dus niet louter hobbymatig bezig was. Voor de eerste opruimactie in 2011 ligt er voor Bryan nog een rekening van zo'n 70.000 euro. Beide partijen waren in gesprek om te kijken of er afspraken te maken waren en of er eventueel een financiële regeling getroffen kon worden.

,,Dit heeft niet tot resultaat geleid. Daarom is de procedure voor de invordering van de 70.000 euro weer opgestart en zal er voor de in september 2014 uitgevoerde opruimactie nog een kostenbeschikking worden opgestuurd'', meldt een woordvoerster van de gemeente.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu