Geen enkele gemeente in Drenthe heft nog hondenbelasting en daarmee is deze provincie de enige. Gemeente Noordenveld schafte als laatste de belasting af

Geen enkele gemeente in Drenthe heft nog hondenbelasting en daarmee is onze provincie de enige. Foto: Pixabay.com

Wie honden heeft en in Drenthe woont hoeft zich geen zorgen te maken over het betalen van hondenbelasting. Geen van de 12 gemeenten heft nog de ‘blaftaks’. Gemeente Noordenveld schafte als laatste de kostenpost voor hondenbezitters af.

Ook zijn er in Drenthe het afgelopen jaar maar 13 aan honden gerelateerde boetes uitgedeeld. Dit blijkt uit onderzoek naar gegevens van het CJIB.

De afgelopen 5 jaar werden er in Nederland in totaal 14.267 hond-gerelateerde boetes uitgedeeld. De meeste boetes werden uitgedeeld in Den Haag (1.373 boetes), Rotterdam (1.234), Utrecht (638), Tilburg (520) en Noordwijk (473).

Afname hond-gerelateerde boetes in Drenthe redelijk gunstig

Het aantal boetes was al relatief laag vergeleken met andere provincies. Drenthe is ook de provincie waar alle gemeenten onder het landelijke gemiddelde (6,3 boetes per 10.000 inwoners) zitten. Assen zit het hoogst met 5,0 en Emmen zit het laagst met 0,3 boetes.

Landelijk is er sinds 2016 sprake van een afname van 70 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Zuid-Holland maar liefst 84 procent, terwijl Zeeland en Utrecht een daling hebben van ‘slechts’ 34 procent. De cijfers in Drenthe zijn met een afname van 64 procent redelijk gunstig.

Steeds meer gemeenten in Nederland zijn afgestapt van het heffen van hondenbelasting. In 169 van de 352 onderzochte gemeenten betalen hondenbezitters sinds 2021 geen belasting voor hun viervoeter(s). Dat is een kwart minder dan vijf jaar geleden.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu